Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate De la ce apare incontinenţa urinară. Dr. Chirculescu: "Alimentele picante declanşează boala"

De la ce apare incontinenţa urinară. Dr. Chirculescu: "Alimentele picante declanşează boala"

Astăzi aflăm tot ce este necesar despre incontinenţa urinară. Ginecologul Bogdan Chirculescu ne spune de la ce apare, care sunt factorii de risc, dar şi dacă ne vindecăm sau nu.

De la ce apare incontinenţa urinară. Dr. Chirculescu: "Alimentele picante declanşează boala"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    15 Apr 2022   •   10:46

"Incontinenţa urinară se referă la pierderea involuntară a urinei. Este o patologie destul de frecventă în rândul femeilor. Una din 2 femei va prezenta în viaţă această patologie.

De multe ori, femeile aleg să nu ne ceară ajutorul. Ele nu sunt instruite că această problemă există", a spus medicul ginecolog Bogdan Chirculescu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Cauzele incontinenţei urinare

"Cauzele diferă. Apare atât la femei, cât şi la bărbaţi. În rândul doamnelor, există mai multe tipuri de incontinenţă urinară. Avem incontinenţă urinară de stres, de efort sau incontinenţă urinară prin urgenţă micţională.

În ambele situaţii avem acest simptom dominant de pierdere a urinei, doar că condiţiile de apariţie sunt diferite. În cazul incontinenţei urinare de efort, această pierdere de urină apare când vezica este plină şi creşte brusc presiunea abdominală. Cu alte cuvinte, atunci când pacienta râde sau tuşeşte. 

Dacă ne referim la cealaltă patologie, cea de imperiozitate micţională, atunci pierderea de urină apare în contextul în care s-a creat senzaţia voluntară trimisă de către creier că trebuie să mergem la baie pentru a urina şi nu ajungem imediat. Pacientele devin incapabile de a urina. Dacă nu ajung imediat la baie, vor pierde urină. 

Viaţa socială se învârte în jurul unui spaţiu îngust. Ele preferă să evite ieşirile. Se asociază cu depresie şi anxietate. 

Factorii de risc ai incontinenţei urinare

Vârsta este un factor de risc. Un alt factor de risc este şi obezitatea. Pacientele care au un număr mai mare de copiii, au risc mai mare de a dezvolta această patologie. 

Alimentele picante declanşează boala. Alcoolul la fel. Avem nevoie de un diagnostic foarte clar. 

De la ce apare incontinenţa urinară

Toţi factorii enumeraţi mai sus joacă un rol important. Cauzele pot fi multiple, precum şi numărul de naşteri", a mai spus medicul. 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close