Evadare spectaculoasă în Pakistan: Talibanii, deghizaţi în poliţişti, au tăiat curentul şi au luat cu asalt o închisoare

de M.Z.    |    30 Iul 2013   •   11:19
Evadare spectaculoasă în Pakistan: Talibanii, deghizaţi în poliţişti, au tăiat curentul şi au luat cu asalt o închisoare Foto: Agerpres/AP
Cel puţin 200 de deţinuţi, printre care 30 de insurgenţi, au reuşit să evadeze dintr-o închisoare din Pakistan, luni seara, în urma unui atac al unui comando al militanţilor talibani, informează presa locală, potrivit Agerpres.
 
Atacatorii, deghizaţi în uniforme de poliţişti şi înarmaţi, au întrerupt mai întâi alimentarea cu energie electrică a închisorii centrale din Dera Ismail Khan (nord-estul Pakistanului) şi, apoi, au provocat circa 25 explozii de-a lungul gardului penitenciarului. 
 
Primele explozii au fost şi cele mai puternice, după cum au relatat martorii. 
 
Ulterior, potrivit unui oficial al Executivului pakistanez, aproximativ 60 de persoane înarmate au luat cu asalt închisoarea, în timp ce, din exterior, restul de atacatori trăgeau din mortiere şi lansatoare de rachete. 
 
Conform celui mai recent bilanţ, în timpul atacului au murit 13 persoane - printre care şase poliţişti, doi atacatori şi un civil de la o firmă de securitate privată - în această nouă ofensivă a insurgenţilor. 
 
Atacul a vizat închisoarea centrală din Dera Ismail Khan, oraş din provincia Khyber Pakhtunkhwa, situată în apropiere de Waziristanul de sud, o zonă tribală semiautonomă, de la graniţa cu Afganistanul, fief al talibanilor şi altor grupări radicale legate de Al-Qaeda. 
 
Printre deţinuţii din această închisoare figurau şi 40 de militanţi talibani dintre cei mai periculoşi, precum şi combatanţi din alte grupări radicale islamiste. 
 
Poliţia pakistaneză a reuşit să captureze şase din cei peste 200 de deţinuţi care au evadat, dar căutările continuă. 
 
Comandoul era format din 100 de atacatori şi cel puţin doi lideri ai săi proveneau din gruparea islamistă Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), după cum a declarat un ofiţer din serviciile de informaţii de la Islamabad. 
 
Incidentul a avut loc cu câteva ore înainte ca numele viitorului preşedinte al Pakistanului să fie cunoscut. Succesorul actualului preşedinte Asif Ali Zardari ales la 30 iulie de către membrii celor două camere ale parlamentului de la Islamabad şi ai celor patru adunări provinciale.

x close