Antena 3 CNN Externe Gabriel Grecu riscă 20 de ani de închisoare. Vezi imagini cu reţinerea diplomatului român

Gabriel Grecu riscă 20 de ani de închisoare. Vezi imagini cu reţinerea diplomatului român

Gabriel Grecu riscă 20 de ani de închisoare. Vezi imagini cu reţinerea diplomatului român
Sursa foto: Ria Novosti
17 Aug 2010   •   13:55

Presa rusă susţine că România acţionează în interesele NATO şi ale Statelor Unite. Sursele citate de jurnalişti spun că americanii folosesc de mult agenţi ai altor state pentru a-şi proteja propria reţea de spionaj. Ministerul Afacerilor Externe nu a comentat nici până acum acuzaţiile de spionaj la adresa României aduse de Rusia.

Gabriel Grecu, angajat la Ambasadei Romaniei la Moscova, a fost reţinut şi apoi eliberat câteva ore mai târziu, după ce, potrivit FSB (Serviciile Federale de Securitate), ar fi fost prins în flagrant în momentul în care cumpăra secrete militare ruse.

O televiziune din Rusia a făcut publice imaginile de la reţinerea diplomatului român. Pe înregistrare se poate observa cum oficiciul român preia un pachet. Imediat apar agenţii FSB, care îl înconjoară pe Gabriel Grecu. Oficialul român nu se opune reţinerii şi pleacă împreună cu agenţii.

Potrivit presei ruse, informaţiile, care NU erau secrete, erau transmise prin casetele de bagaje din marile magazine ale Moscovei. Cu toate acestea, Serviciul Federal de Securitate Rus a anunţat că oficialul român a fost prins în flagrant în timp ce încerca să obţină informaţii militare secrete de la un cetăţean rus.

"În urma filării şi a unor informaţii secrete obţinute de la un cetăţean rus a fost reţinut Gabriel Grecu care pare să fie un agent secret al Serviciului Român de Informaţii, angajat sub acoperire ca secretar 1 la Ambasada României la Moscova. Asupra lui au fost găsite acte importante care vizează securitatea Federaţiei Ruse. În următoarea perioadă, se va face o anchetă care va lămuri lucrurile", a declarat Serghei Ignatcenko, purtător de cuvânt al FSB.



Acum, Gabriel Grecu are la dispoziţie 48 de ore să părăsească Rusia. În caz contrar îşi va pierde calitatea de diplomat şi poate fi arestat în orice moment. Legislaţia rusă consideră spionajul o formă de înaltă trădare, pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea între zece şi 20 de ani.

Potrivit serviciului secret rus, Grecu avea la el materiale de spionaj, care demonstrează activitatea ostilă a românului faţă de Federaţia Rusă. Presa de la Moscova susţine că predecesorul lui Grecu în funcţia de secretar al ambasadei, Dinu Pistol, a recrutat un cetăţean rus ca să-i furnizeze informaţii despre situaţia din Republica Moldova şi Transnistria.

Potrivit ziarului, după sosirea sa la ambasadă, Grecu a început să solicite informaţii secrete de stat, inclusiv militare. Informatorul rus "şi-a dat seama că aceasta miroase a trădare şi a sesizat organele de contrainformaţii", adaugă Komsomolskaia Pravda. Specialiştii avertizează că toate aceste relatări trebuie tratate cu mare atenţie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: spionaj
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close