Antena 3 CNN Externe Junioarele echipei afgane de fotbal feminin s-au refugiat în Pakistan. Ce le-a spus lidera lor după ce talibanii au preluat puterea

Junioarele echipei afgane de fotbal feminin s-au refugiat în Pakistan. Ce le-a spus lidera lor după ce talibanii au preluat puterea

Jucătoarele din fosta echipă feminină de fotbal junioare a Afganistanului au trecut granița în Pakistan, la capătul mai multor săptămâni de incertitudini.

Junioarele echipei afgane de fotbal feminin s-au refugiat în Pakistan. Ce le-a spus lidera lor după ce talibanii au preluat puterea
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Sep 2021   •   19:58

Junioarele și-au petrecut ultima lună ascunzându-se de frica talibanilor.

BBC notează că echipa de senioare a plecat din Kabul pe calea aerului luna trecută, în timp ce, conform informațiilor de la momentul respectiv, echipa de junioare a rămas blocată din cauza lipsei pașapoartelor și a altor documente.

După lobby-ul făcut de organizația caritabilă "Footbal for Peace" ("Fotbal în slujba păcii", n.r.) 32 de jucătoare și familiile lor au primit vize, precizează BBC.

Potrivit unui oficial din cadrul Federației de Fotbal din Pakistan, grupul de 81 de persoane, plecat din Peshawar (Afganistan) va fi cazat în orașul pakistanez Lahore, în sediul instituției menționate. 

Joi sunt așteptate încă 34 de persoane.

Jucătoarele vor rămâne în Pakistan în condiții stricte de securitate, înainte de a aplica pentru azil în terțe țări.

Lidera echipei afgane de fotbal feminin, către jucătoare: "Ștergeți fotografiile, ardeți echipamentul"

Publicația The Independent a relevat că sportivele i-au scris premierului pakistanez Imran Khan, cerându-i permisiunea să intre "urgent" în această țară. Scrisoarea menționa că fetele sunt în mare pericol din partea talibanilor.

După ce insurgenții islamiști au pătruns în Kabul, lidera echipei naționale feminine de fotbal, Khalida Popal, le-a cerut coechipierelor să își șteargă fotografiile în ipostaze de joc postate pe rețelele sociale și să își ardă echipamentul sportiv, pentru a evita posibilele represalii din partea noului regim.

Șeful comisiei culturale a talibanilor, Ahmadullah Wasiq, a spus, luna trecută, că sportul practicat de femei nu este "nici potrivit, nici necesar".

Wasiq a dat acest răspuns când a fost întrebat de soarta echipei feminine de cricket.

Oficial taliban: Islamul nu permite femeilor să joace sporturi unde se expun

"În cricket, (femeile) s-ar putea afla într-o situație în care fața și corpul nu le sunt acoperite. Islamul nu permite ca femeile să fie văzute astfel", a precizat oficialul taliban.

"Este era comunicării pe rețelele sociale, vor fi făcute fotografii și clipuri video iar oamenii le vor privi. Islamul și Emiratul Islamic (al Afganistanului) nu permit femeilor să joace cricket sau sporturi unde sunt expuse", a adăugat el.

În precedentul regim taliban din perioada 1996 - 2001, femeilor le-a fost interzis să practice sport.

Refugierea tinerelor fotbaliste afgane în Pakistan urmează exodului multor personalități din viața culturală și sportivă a Afganistanului, în contextul preluării puterii de către talibani.

Între cei auto-exilați se numără cea mai cunoscută interpretă pop din Afganistan, Aryana Sayeed, regizoarea de film Sahraa Karimi dar și mai multe membre ale echipei afgane de robotică, menționează BBC.

×
Subiecte în articol: Afganistan fotbal feminin
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close