Antena 3 CNN Externe Peste 230 de civili au fost evacuați duminică din Kabul în cea mai importantă operațiune după plecarea SUA din Afganistan

Peste 230 de civili au fost evacuați duminică din Kabul în cea mai importantă operațiune după plecarea SUA din Afganistan

Un avion transportând civili din Afganistan spre Qatar a părăsit capitala afgană, duminică, având peste 230 de pasageri la bord.

Peste 230 de civili au fost evacuați duminică din Kabul în cea mai importantă operațiune după plecarea SUA din Afganistan
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Sep 2021   •   20:05

Este al patrulea zbor civil de evacuare după plecarea trupelor americane din Kabul la sfârșitul lunii august.

Cursa, operată de Qatar Airways, transporta americani, afgani și europeni, între care francezi, germani, belgieni, irlandezi, canadieni, italieni, britanici, finlandezi şi olandezi, a precizat ministrul adjunct de externe qatariot, Lolwah Rashid Al-Khater, într-o postare pe Twitter.

O altă oficialitate din Qatar a indicat că avionul transporta 236 de pasageri.

Asta înseamnă că zborul de duminică este cel mai amplu efort de evacuare după încheierea retragerii forţelor americane şi aliate din Afganistan la 31 august, în contextul preluării puterii de către talibani.

"Qatarul îşi va continua colaborarea cu partenerii săi internaționali în cadrul eforturilor care vizează garantarea libertății de mișcare în Afganistan, lucrând totodată cu diverse părți în teren, în vederea unui progres general în țară, în viitor", a declarat responsabilul qatariot.

Pasagerii evacuați duminică vor fi cazați temporar într-un complex din capitala Doha, care găzduiește afgani şi alte persoane evacuate.

Qatar, aliat apropiat al SUA, a devenit un interlocutor-cheie între puterile occidentale şi regimul talibanilor.

Emiratul găzduiește cea mai mare bază militară americană în Orientul Mijlociu, precum şi un birou politic al talibanilor încă din 2013.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: Kabul zbor evacuare civili Qatar
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close