Antena 3 CNN Externe Kosovo cere ajutorul Washingtonului pentru aderarea la NATO în contextul invaziei ruse din Ucraina

Kosovo cere ajutorul Washingtonului pentru aderarea la NATO în contextul invaziei ruse din Ucraina

Președintele kosovar Vjosa Osmani i-a cerut președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, să folosească influența Washingtonului între statele membre NATO pentru a ajuta țara să se alăture alianței militare.

Kosovo cere ajutorul Washingtonului pentru aderarea la NATO în contextul invaziei ruse din Ucraina
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    17 Mar 2022   •   17:19

Într-o scrisoare trimisă lui Biden în 10 martie, Osmani a spus că, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, aderarea la NATO este principala ei prioritate de securitate națională. ”Aderarea Kosovo la NATO a devenit un imperativ”, a spus președintele.

”Ne exprimăm credinţa şi aşteptările că SUA îşi vor folosi conducerea şi influenţa pentru a sprijini şi a promova în mod activ procesul complex de aderare la NATO pentru Kosovo. Suntem expuși eforturilor persistente ale Rusiei de a submina Kosovo și de a destabiliza întreaga zonă a Balcanilor de Vest”, a adăugat liderul kosovar, scrie Reuters.

Washingtonul rămâne principalul susținător al statului Kosovo, atât din punct de vedere politic, cât și financiar, de când mica națiune balcanică și-a declarat independența față de Serbia în 2008.

Un oficial NATO a declarat că organizația a rămas angajată în operațiunea de menținere a păcii din Kosovo, adăugând că deciziile de aderare sunt de competența Consiliului Nord-Atlantic.

”Toate deciziile NATO – inclusiv cele legate de apartenență – sunt luate de Consiliul Atlanticului de Nord (singurul organism decizional al NATO), prin vot unanim”, a spus oficialul. În prezent, în Kosovo sunt 3.770 de trupe NATO, dintre care 600 sunt din Statele Unite.

Serbia și aliatul său tradițional Rusia nu recunosc independența Kosovo, iar Moscova a blocat cererea țării de a deveni membru al Națiunilor Unite. Belgradul consideră Kosovo parte a teritoriului său, deși nu are instituții de stat în fosta sa provincie separatistă.

Cu toate acestea, aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în partea de nord a Kosovo, la granița cu Serbia - și care sunt sprijiniți de Belgrad - refuză să recunoască autoritățile Kosovo și doresc o împărțire pe linii etnice pentru a se uni cu Serbia.

Kosovo este păzită de trupele NATO din 1999, când alianța a recurs la bombardamente pentru a opri uciderea etnicilor albanezi de către forțele sârbe, într-un război de contrainsurgență din anii 1998-1999.

Țara cu o populație de 1,8 milioane de persoane vrea acum să se alăture alianței, dar încercarea sa de a face acest lucru poate fi complicată. Patru membri NATO - România, Spania, Grecia și Slovacia - încă nu au recunoscut declarația de independență a Kosovo din 2008.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close