Antena 3 CNN Externe Mai mult de 90% din crimele comise împotriva jurnaliştilor rămân nepedepsite, susţine ONU

Mai mult de 90% din crimele comise împotriva jurnaliştilor rămân nepedepsite, susţine ONU

Mai mult de 90% din crimele comise împotriva jurnaliştilor rămân nepedepsite, susţine ONU
de M.T.    |    18 Iul 2013   •   16:50

Mai mult de 90% din crimele comise împotriva jurnaliştilor în întreaga lume rămân nepedepsite, a declarat, miercuri, secretarul adjunct al ONU, Jan Eliasson, potrivit Agerpres.

Oficialul ONU consideră că acest lucru este „şocant şi inacceptabil”, făcând un apel ca orice crimă comisă împotriva unui jurnalist să fie „investigată promp”, pentru „a ne asigura că se face dreptate”.

Cifrele au fost prezentate în cadrul unei reuniuni speciale la Consiliul de Securitate al ONU privind protecţia jurnaliştilor în conflictele armate, în deschiderea aceteia Eliasson exprimându-şi regretul faţă de uciderea a peste 600 de jurnalişti în ultimul deceniu

De asemenea, secretarul adjunct al ONU a precizat că Siria a devenit una dintre destinaţiile cele mai sângeroase pentru reporteri, adăugând că 41 de jurnalişti, inclusiv cei care folosesc social media, au fost ucişi în conflictul din această ţară anul trecut.

Cu toate acestea, majoritatea jurnaliştilor şi angajaţilor media sunt ucişi când relatează despre corupţie şi alte activităţi ilegale.

Kathleen Carroll, editor executiv al Associated Press şi vicepreşedinte al boardului Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), a spus că, potrivit datelor pe care le deţine, cinci jurnalişti din şase sunt ucişi în propriile oraşe când relatează despre problemele locale, deseori legate de fapte penale şi corupţie.

Patru jurnalişti care au susţinut miercuri discursuri la Consiliul de Securitate al ONU, printre care s-au numărat şeful corespondenţilor în străinătate de la NBC, Richard Engel şi irakianul Ghaith Abdul-Ahad, corespondent străin al The Guardian care a fost închis în Libia şi Afganistan, consideră că trebuie depuse mai multe eforturi pentru a-i proteja pe jurnaliştii care îşi riscă vieţile în situaţiile de conflict.

Mai mult decât atât, Engel este de părere că jurnaliştii ar trebui să aibă parte de  măsuri de protecţie similare cu cele de care beneficiează diplomaţii internaţionali.

„La fel cum dumnevoastră, în comunitatea diplomatică, aveţi nevoie de protecţie pentru a fi obiectivi, dacă vreţi profesionişti care să fie de asemenea obiectivi, atunci avem nevoie de protecţie la rândul nostru”, a explicat Engel.

La rândul său, Abdul-Ahad a spus că „există un sentiment de imunitate printre toţi cei care ucid, închid şi iau ostatici jurnalişti” şi a solicitat ONU „să-i recunoască pe jurnalişti ca parte a efortului umanitar de a spune o poveste”.

Întâlnirea de miercuri a fost prima de când Consiliul de Securitate al ONU ia considerare chestiunea protecţiei jurnaliştilor în conflicte armate de la rezoluţia adoptată pe acest subiect în 2006.

Consiliul i-a chemat pe jurnalişti să-i informeze despre situaţia lor la invitaţia SUA, care deţine în această lună preşedinţia Consiliului de Securitate.

×
Subiecte în articol: jurnalism
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close