Antena 3 CNN Externe Marijuana poate fi fumată LEGAL în mai multe "coffee shop-uri" din Colorado şi Washington

Marijuana poate fi fumată LEGAL în mai multe "coffee shop-uri" din Colorado şi Washington

Marijuana poate fi fumată LEGAL în mai multe "coffee shop-uri" din Colorado şi Washington
Sursa foto: Foto: tpsoffers.comuv.com
02 Ian 2014   •   15:58

Adepţii canabisului din Statele Unite pot consuma legal marijuana în scopuri recreative de la 1 ianuarie în două state din vestul ţării, Colorado şi Washington, scrie AFP.
   
O lege votată în noiembrie prevede deschiderea în aceste două state a primelor "coffee-shops", unde consumatorii vor putea să cumpere legal, cu conduţia să aibă cel puţin 21 de ani, până la 28 de grame de canabis la fiecare vizită.
   
Această lege este o premieră pe continentul american, unde politica de până în prezent combina interdicţia şi reprimarea pentru consumatori cu lupta împotriva producătorilor şi traficanţilor, în special în centrul şi sudul continentului.
   
Dar şi acolo lucrurile sunt pe cale să se schimbe. În mai, Organizaţia Statelor Americane (OEA), care regrupează toate ţările de pe continentul american cu excepţia Cubei, a publicat un raport care invită la studierea unei eventuale legalizări a canabisului pentru a le tăia creanga de sub picioare traficanţilor.
   
Iar la 10 decembrie, Senatul uruguayan a aprobat o lege care legalizează producţia şi vânzarea de canabis în Uruguay sub autoritatea statului, care va intra în vigoare în primul semestru al lui 2014.
   
În America de Nord, Mexicul a început să ia în considerare această posibilitate, în timp ce Canada, până acum foarte represivă, şi-a relaxat uşor poziţia, intenţionând să se limiteze la o simplă amendă dată consumatorilor de canabis în locul urmăririlor în justiţie.
   
În Statele Unite, un sondaj recent arată că toleranţa a crescut în rândul tinerilor pentru un drog totuşi ilicit şi considerat adictiv. Potrivit acestei anchete, mai puţin de 40 la sută dintre elevii din ultimul an de liceu consideră canabisul periculos, faţă de 44 la sută cu un an înainte, iar 23 la sută au afirmat că au fumat în luna dinaintea sondajului, faţă de 36 la sută în ultimele 12 luni.
   
Cei cu vârste de peste 21 ani vor putea astfel să consume legal canabis, cu condiţia să meargă în Colorado şi statul Washington. Unele companii oferă deja călătorii organizate.
  
Sperând să arate calea celorlalte state, cultivatorii de canabis îşi freacă mâinile, în timp ce autorităţile sunt nerăbdătoare să strângă primele impozite pe această nouă activitate comercială.
   
Consumul de canabis în scopuri medicale este deja legal şi reglementat în 19 state americane. Iar în majoritatea, consumul în scopuri recreative nu este considerat un delict.
  
În Colorado, celebru pentru staţiunile sale de schi, autorităţile au acordat licenţe pentru 348 de magazine, iar statul Washington a primit 3.746 de cereri dintre care 867 pentru magazine, potrivit Seattle Times, care face apel la prudenţă într-un editorial.

×
Subiecte în articol: canabis Colorado Washington
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close