Antena 3 CNN Externe Militarii chinezi cer pedepsirea SUA pentru vânzarea de arme Taiwanului

Militarii chinezi cer pedepsirea SUA pentru vânzarea de arme Taiwanului

Militarii chinezi cer pedepsirea SUA pentru vânzarea de arme Taiwanului
Sursa foto: armata Chinei
10 Feb 2010   •   09:19

Ofiţeri militari chinezi de top au propus ca ţara lor să mărească cheltuielile militare, să modifice achiziţiile armatei, şi să vândă unele obligaţiuni americane pentru a pedepsi Washington pentru ultima vânzare de arme către Taiwan.
Apelurile la răzbunare au venit din partea Universităţii Naţionale de Apărare din China şi a Academiei de Ştiinţe Militare, în cadrul unor interviuri pentru o revistă publicată de agenţia oficială de ştiri Xinhua .
Interviurile cu generalii Zhu Chenghu şi Luo Yuan şi colonelul Ke Chunqiao au apărut în ediţia de luni. Deşi armata nu joacă niciun rol în politica externă, declaraţiile sunt mărturie ale presiunii exercitată asupra guvernului de la Beijing de a furniza propriile ameninţări de pedepsire a administraţiei SUA pentru vânzarea de armament.
"Răzbunarea noastră nu ar trebui să se limiteze la chestiunile militare şi ar trebui să adoptăm un pachet strategic de contra-lovituri ce să acopere politica, afacerile militare, diplomaţia şi economia pentru a trata atât simptomele cât şi cauzele bolii ," arăta Luo Yuan.
Acesta propunea, de exemplu, vânzarea de obligaţiuni de stat americane.
Avertismentele armatei vin după săptămâni de relaţii tensionate între Washington şi Beijing, care au fost alimentate şi de scandalurile legate de controlul internetului şi hacking, sau problema schimburilor comerciale şi a ratei de schimb, precum şi viitoarea întâlnire a lui Barack Obama cu Dalai Lama.
China este iritată de planul SUA de a vinde arme în valoare de 6.4 miliarde dolari Taiwanului, anunţând în acest sens că va sancţiona companiile americane care vând armament.
China va anunţa luna viitoare bugetul militar pe 2010. Anul trecut suma oficială anunţată a fost de 70.4 miliarde dolari, o creştere de 14.9 procente faţă de 2008, continuând o succesiune neîntreruptă de aproape două decenii de creştere cu două cifre.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Taiwan sanctiuni economice
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close