Antena 3 CNN Externe Polonia spune că va ajuta Suedia și Finlanda, dacă sunt atacate înainte de aderarea la NATO

Polonia spune că va ajuta Suedia și Finlanda, dacă sunt atacate înainte de aderarea la NATO

Polonia va ajuta Suedia și Finlanda, în cazul în care acestea vor fi atacate înainte de a obține aderarea la NATO, a declarat joi premierul Mateusz Morawiecki.

Polonia spune că va ajuta Suedia și Finlanda, dacă sunt atacate înainte de aderarea la NATO
Sursa foto: Hepta / DPA Images / Kay Nietfeld
de Cerasela Stafie    |    19 Mai 2022   •   12:22

”Consider că aderarea Suediei și Finlandei la NATO este un semnal important de consolidare a securității în Europa”, a spus premierul polonez în cadrul unei conferințe.

”Vreau să precizez că, în cazul unui atac asupra Suediei sau Finlandei în timpul (procesului) de aderare, Polonia le va veni în ajutor”, a adăugat acesta, potrivit Reuters

Finlanda și Suedia au solicitat oficial să se alăture alianței NATO miercuri, o decizie stimulată de invadarea Ucrainei de către Rusia și care a pus în mișcare un proces de aderare care se preconizează că va dura doar câteva săptămâni.

Cu toate acestea, se pare că Turcia a stricat momentul istoric al NATO, spunând că nu poate sprijini aderarea nici pentru Finlanda, nici pentru Suedia.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu nu numai că a pus condiții pentru ca Turcia să accepte ofertele de aderare, dar a ridicat vocea la Ann Linde, din Suedia, în ceea ce trei diplomați NATO au declarat că este o încălcare „penibilă” a protocolului.

”Pentru noi a fost un moment istoric și totuși Cavusoglu a spus că este iritat de „politica feministă” a lui Linde, care a adus atâta dramă”, a spus un alt diplomat NATO, potrivit sursei citate mai sus, descriind o atmosferă foarte tensionată la ministerul german de externe de la Berlin, în care mulți aliați a optat pentru tăcere pentru a calma situația.

”Încercam să înțelegem ce dorea colegul nostru turc – știți, ce voia cu adevărat”, a spus diplomatul, care, ca și alții, a vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității problemei. ”A fost jenant”, a adăugat el.

Principalele cereri ale Ankarei sunt ca țările nordice să nu mai sprijine grupurile militante kurde prezente pe teritoriul lor și să ridice interdicțiile privind unele vânzări de arme către Turcia.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close