Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 490 | Zelenski declară că Ucraina este "pe drumul spre victorie"

Război în Ucraina, ziua 490 | Zelenski declară că Ucraina este "pe drumul spre victorie"

Război în Ucraina, ziua 490. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declară că Ucraina este "pe drumul spre victorie", iar liderii Rusiei nu trebuie să scape de justiție pentru că au purtat război împotriva țării sale.

Război în Ucraina, ziua 490 | Zelenski declară că Ucraina este "pe drumul spre victorie"
Sursa foto: hepta / Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2023   •   23:30

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Statele UE au instruit până în prezent circa 24.000 de soldaţi ucraineni
  • Zelenski îi numește "bandiți" pe liderii ruși
  • Biden, despre Putin după rebeliunea Wagner: "Pierde războiul de acasă"
  • WSJ: Evgheni Prigojin plănuia să-i captureze pe Serghei Șoigu și pe Valeri Gherasimov cu ocazia unei vizite a acestora în Ucraina
  • Bilanțul atacului cu rachetă în Kramatorsk a urcat la 11 morți, între care trei copii, și 56 de răniți
  • Un general rus, victimă a unui accident suspect cu ATV-ul, la o zi după revolta lui Prigojin
  • Un agent GRU din Kramatorsk ar fi ajutat trupele ruse să lovească în mod precis pizzeria din oraș, unde au murit 10 oameni
  • Moscova face primele comentarii după atacul cu rachetă din Kramatorsk, în care au fost uciși cel puțin 10 oameni
  • Președintele Poloniei, Andrzej Duda, discută la Kiev cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski
  • Zelenski respinge orice formulă de pace care permite Rusiei să păstreze teritoriile din Ucraina
  • Trei morți după bombardamente rusești în regiunea Harkov
  • Lukașenko spune că l-a convins pe Putin să nu-l ucidă pe Prigojin
  • Președintele Lituaniei, vizită neanunțată la Kiev
  • Forțele aeriene ucrainene anunță că au doborât 6 drone iraniene
  • Atac cu rachete asupra unor restaurante din Kramatorsk
  • Avionul lui Evgheni Prigojin a aterizat la o bază aeriană din Belarus
  • Aleksandr Lukașenko a confirmat oficial că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se află pe teritoriul țării sale
  • Putin i-a chemat la Kremlin pe militarii care "au salvat Rusia de la război civil" în timpul rebeliunii Wagner
  • Radu Tudor: "Lui Vladimir Putin îi este foarte frică de Evgheni Prigojin"
  • FSB închide ancheta în cazul rebeliunii mercenarilor Wagner

Update 23:30 - Statele UE au instruit până în prezent circa 24.000 de soldaţi ucraineni, a declarat miercuri un general din cadrul armatei ucrainene, citat de agenţia DPA.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe dintre statele blocului comunitar au încheiat cu Kievul acorduri prin care soldaţi ucraineni au venit în aceste ţări pentru programe de instrucţie, multe dintre ele axate pe folosirea armamentului occidental furnizat Ucrainei.

Alte mii de soldaţi ucraineni au fost de asemenea instruiţi în programe similare desfăşurate în SUA, Regatul Unit, Canada şi Norvegia.

Update 23:00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a calificat miercuri pe liderii politici și militari ai Rusiei drept "bandiți" și a exclus orice plan de pace care ar transforma războiul din Ucraina într-un conflict înghețat, relatează Reuters.

"Conducerea politică și militară a Federației Ruse nu trebuie să scape de justiție din cauza faptului că se presupune că au imunitate, ca și liderii de stat", a declarat Zelenski în Rada.

"Ei nu sunt liderii statului - sunt bandiți care au preluat controlul instituțiilor de stat ale Rusiei... și au început să terorizeze întreaga lume".

El l-a descris pe președintele rus ca fiind afectat de "nebunie".

Zelenski a semnalat că se opune în continuare oricărui plan de pace care îngheață câștigurile teritoriale realizate de Rusia de când a invadat Ucraina. "Ucraina nu va fi de acord cu niciuna dintre variantele pentru un conflict înghețat", a spus el.

Update 21:20 - Rebeliunea Wagner din Rusia l-a slăbit pe Vladimir Putin şi a făcut ca liderul de la Moscova să fie un "paria" la nivel mondial, a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden, potrivit USA Today.

Este dificil de spus cât de mult a fost slăbit Putin, a declarat Biden vorbind cu reporterii la Casa Albă, dar el a spus că revolta a demonstrat că influenţa liderului rus a slăbit din cauza războiului pe care îl duce în Ucraina.

"El pierde războiul de acasă. Şi a devenit un fel de paria în întreaga lume", a spus Biden despre Putin.

Update 18:20 Șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia să-i captureze pe doi dintre cei mai importanți oficiali militari ruși, pe care, de altfel, i-a criticat și înjurat frecvent în mod public, în săptămânile ce au precedat rebeliunea mercenarilor.

Este vorba despre ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și despre Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse.

Potrivit informațiilor publicate de Wall Street Journal (WSJ), Prigojin intenționa să-i captureze pe cei doi oficiali de rang înalt atunci când aceștia au vizitat o regiune de la granița cu Ucraina.

FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, a aflat de complot cu două zile înainte ca acesta să fie pus în practică. Asta l-a forțându-l pe Prigojin să își schimbe planurile în ultimul moment și să lanseze, în schimb, un marș spre Moscova, scrie Wall Street Journal.

Update 18:02 Bilanțul victimelor din Kramatorsk a crescut la 11 morți, după atacul rusesc cu rachetă asupra unei pizzerii din oraș.

Serviciul ucrainean pentru situații de urgență a publicat actualizarea pe canalul său Telegram.

Conform sursei citate, între persoanele ucise se numără trei copii.

Alte 56 de persoane au fost rănite.

Update 17:30 Un general rus este în stare critică după un accident petrecut în regiunea Leningrad.

Agenția rusă TASS scrie că Aleksandr Travnikov, general de poliție militară, a fost implicat într-un accident cu ATV-ul, fiind transportat ulterior cu elicopterul la spital, în Sankt Petersburg.

Conform TASS, evenimentul a avut loc pe 25 iunie, în localitatea Lipovaia Gorka, raionul Volosovski.

Generalul ar fi pierdut controlul ATV-ul în timp ce conducea pe un drum de țară și s-a lovit de un obstacol.

"De când a izbucnit războiul, există o listă lungă de colonei și generali care au fost eliminați, unii în Ucraina, alții chiar pe teritoriul Federației Ruse: au căzut de la fereastră, au fost implicați în accidente suspecte. E cât se poate de clar că genul acesta de accidente nu se supune unei logici firești. Fie generalul din Ministerul de Interne rus era sub puternica influență a băuturilor alcoolice, ceea ce este o practică extrem de răspândită în instituțiile militare și pe întreg teritoriul Federației Ruse, fie pur și simplu cineva l-a ajutat, în ghilimele, să aibă acest accident. 

Mulți dintre cei eliminați de către regimul Putin au, probabil, legături cu Evgheni Prigojin, cu Wagner, această grupare paramilitară cu sute, mii de susținători la vârful instituțiilor de forță din Rusia. Pentru că așa a fost creată gruparea Wagner: prin ordin al lui Putin, fiind finanțată cu un miliard de dolari în fiecare an din bugetul guvernului Federației Ruse și acoperită cu sprijinul militar și logistic al instituțiilor de forță", a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

Update 16:30 Ministerul rus al Apărării a transmis, miercuri, un comunicat în care face referire la tirul cu rachetă din Kramatorsk, în urma căruia autoritățile locale ucrainene au comunicat că au fost ucise cel puțin 10 persoane, inclusiv trei copii, alte peste 60 fiind rănite.

Ministerul rus susține că ținta lovită în atacul de marți noaptea era, de fapt, un post de comandă temporar al armatei ucrainene.

Ucrainenii spun, la rândul lor, că obiectivul lovit este o pizzerie frecventată de membrii echipelor de salvare și de corespondenții de presă.

"În orașul Kramatorsk din Republica Populară Donețk a fost lovit punctul de desfășurare temporară a comandanților brigăzii 56 de infanterie motorizată a Forțelor Armate ale Ucrainei", se menționează în comunicatul ministerului de la Moscova.

Tot miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu lovește infrastructura civilă din Ucraina și că tirurile sunt efectuate doar asupra obiectelor de natură militară, notează CNN.

Update 15:30 Serviciul ucrainean de securitate anunță că a reținut un bărbat care ar fi inspectat pizzeria din Kramatorsk înaintea tirului mortal cu rachetă efectuat, marți seara, de forțele ruse.

Suspectul ar fi trimis un clip video cu locația respectivă către trupele Moscovei.

Autoritățile ucrainene l-au descris pe individul reținut drept "un agent al serviciilor secrete rusești".

"S-a stabilit că persoana reținută pentru ajutorul dat în reglarea tirului rusesc este un agent al GRU (spionajul militar rus, n.r.) din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate Ruse. În data de 27 iunie, el a primit sarcina de a afla dacă restaurantul (din Kramatorsk) este deschis și de a-i filma pe clienții de acolo (...) Agentul GRU a realizat o înregistrare video a localului și a vehiculelor parcate în apropiere, apoi a transmis imaginile către serviciile de informații militare rusești", se arată într-o postare pe Telegram a autorităților ucrainene.

"După ce au primit aceste informații, invadatorii ruși au tras asupra pizzeriei, în timp ce mai mulți oameni se aflau în interior", susține Serviciul de Securitate ucrainean.

Cel puțin 10 persoane, între care trei copii, au fost ucise, marți, în atacul din Kramatorsk.

Update 14:53 Președintele polonez Andrzej Duda a început, miercuri, o vizită la Kiev, relatează CNN.

Pe contul oficial de Twitter al președinției poloneze se precizează că Duda va purta discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe tema care includ situația de pe front, securitatea centralei nucleare Zaporojie și viitorul summit NATO din iulie, care va avea loc în capitala lituaniană Vilnius. 

CNN amintește că, la începutul acestui an, Zelenski a vizitat Polonia, o țară care a primit peste un milion de refugiați ucraineni și care a militat intens, la nivelul NATO, pentru ajutorul militar acordat Kievului.

În aprilie, Polonia a devenit prima națiune NATO a trimis avioane de luptă Ucrainei.

Este vorba aparate MiG 29 din perioada sovietică.

Update 14:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu va accepta nicio propunere de pace care transformă războiul Rusiei împotriva țării într-un conflict înghețat.

Într-un discurs rostit, miercuri, în fața parlamentului, Zelenski a spus că se opune în continuare oricărui plan de pace care îngheață capturile teritoriale realizate de Rusia de când a început invazia din februarie 2022.

"Ucraina nu va fi de acord cu niciuna dintre variantele propuse pentru înghețarea conflictului", a insistat el.

Presa internațională amintește că președintele ucrainean este autorul unei  "formule de pace în 10 puncte".

Aceasta include restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea trupelor rusești.

Update 13:30 Bombardamentele din regiunea Harkov, în apropiere de granița cu Rusia, au ucis, miercuri trei civili, a declarat șeful administrației militare regionale.

Oleg Sinegubov a declarat că victimele sunt trei bărbați în vârstă de 45, 48 și 57 de ani.

Aceștia au fost uciși în apropierea caselor lor din satul ucrainean Vovceanski Hutori, a precizat oficialul ucrainean.

Update 12:30 Două avioane având legături cu șeful Wagner, Evgheni Prigozhin, au aterizat, marți dimineață, la o bază aeriană din apropierea capitalei belaruse Minsk, arată imaginile din satelit, menționate de CNN.

Locația lui Prigojin în Belarus rămâne, deocamdată, necunoscută, menționează sursa citată.

Șefului mercenarilor Wagner i s-a permis să se refugieze în Belarus după ce a renunțat, sâmbătă, la scurta sa rebeliune armată în urma căreia mercenarii au plecat în marș spre Moscova.

Presupusul acord care i-a permis lui Evgheni Prigojin să părăsească Rusia a fost negociat de președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

Acesta susține că l-ar fi convins pe Vladimir Putin "să nu distrugă" grupul Wagner și să nu-l ucidă pe Prigojin.

Update 11:35 Numărul morților în urma atacului din Kramatorsk a crescut la 9, inclusiv 3 copii

Numărul victimelor în urma atacului din Kramatorsk a crescut la 9 morţi şi 60 de răniţi, a anunțat serviciul de stat ucrainean de urgență miercuri..

"9 cadavre (inclusiv 3 copii) au fost scoase de sub dărâmături”, potrivit autorităţilor ucrainene.

Update 11:20 Preşedintele Lituaniei este la Kiev

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a sosit miercuri la Kiev pentru o vizită neanunțată, a anunțat Ambasada Lituaniei în Ucraina, citată de CNN. Nauseda îl va vizita pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și va participa la un eveniment de comemorare a celei de-a 27-a aniversări de la adoptarea constituției ucrainene, a anunțat ambasada într-o postare pe Twitter. Ziua Constituției Ucrainei este pe 28 iunie și sărbătorește acceptarea constituției în anul 1996.

Update 10:45 Putin, către musulmanii ruşi: "Dau dovadă de curaj"

Preşedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia Hajjului sau Sărbătoarea Sacrificiului, cea mai importantă din calendarul islamic, a subliniat curajul manifestat de luptătorii musulmani ruşi în campania militară din Ucraina şi în apărarea ţării.

"Astăzi, urmând tradiţiile istorice, patriotice şi spirituale ale strămoşilor lor, luptătorii musulmani îşi arată sacrificiul, curajul şi îndrăzneala în operaţiunea militară specială (în Ucraina)", a spus el, în felicitările postate pe site-ul Kremlinului, potrivit Mediafax.

Deşi nu există statistici oficiale cu privire la numărul de musulmani din Rusia, se estimează că aceştia sunt în jur de 20 de milioane.

Update 10:05 Forțele aeriene ucrainene anunță că au doborât 6 drone iraniene

Șase drone kamikaze Shahed-136 rusești de fabricație iraniană au fost doborâte deasupra spațiului aerian ucrainean miercuri noapte, au informat Forțele Aeriene ucrainene.

Potrivit raportului, dronele au atacat Ucraina din direcția de sud-est, dar nu au fost oferite informații suplimentare despre țintele lor.

Update 08:00 Bilanțul victimelor atacului asupra centrului orașului Kramatorsk a crescut la 8 morți și 56 de răniți, a informat miercuri Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei.

Autoritățile ucrainene au actualizat bilanțul victimelor atacului asupra orașului Kramatorsk la 8 morți. Printre cei uciși se numără și trei copii, iar printre cele 56 de persoane rănite se număra un copil.

Trei persoane au fost salvate până acum, au anunţat autorităţile. Căutările continuă pentru a găsi alte potențiale victime sub dărâmături.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a primit marţi o mustrare din partea guvernul ucrainean pentru starea adăposturilor subterane, după decesul a trei persoane rămase blocate pe stradă în timpului unui atac aerian rusesc, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernul a anunţat de asemenea că a demis şefii a două districte aflate sub administraţia militară de la Kiev şi şefii a două raioane.

Nu se ştie dacă Vitali Kliciko se va confrunta cu o altă sancţiune.

Incertitudinea cu privire la viitorul politic al lui Vitali Kliciko a crescut după ce preşedintele Volodimir Zelenski i-a criticat pe oficialii oraşului în legătură cu incidentul din 1 iunie, când două femei şi o fată au murit sub dărâmături după ce nu au reuşit să pătrundă într-un adăpost aerian din Kiev care era închis.

Zelenski a ordonat un audit al tuturor adăposturilor antiaeriene după cele trei decese şi a anunţat că vor fi făcute schimbări de personal. În urma auditului s-a constatat că doar 15% din cele 4.655 de adăposturi antieriene din Kiev sunt adecvate şi doar 44% erau accesibile.

Război în Ucraina, 27 iunie Atac cu rachete asupra unor restaurante din Kramatorsk

Război în Ucraina, 26 iunie Război în Ucraina, ziua 488 | Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei

Război în Ucraina, 25 iunie Rebeliunea lui Evgheni Prigojin, considerată o acțiune fără sens de către oficialii ucraineni

Război în Ucraina, 24 iunie Rusia avertizează Occidentul să nu încerce să profite de rebeliunea grupului Wagner

Război în Ucraina, 23 iunie Consiliul UE a adoptat formal noi sancţiuni împotriva Rusiei 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close