Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 489 | Atac cu rachete asupra unor restaurante din Kramatorsk

Război în Ucraina, ziua 489 | Atac cu rachete asupra unor restaurante din Kramatorsk

Război în Ucraina, ziua 488. Un atac cu rachete rusești a lovit, marți, o zonă de restaurante din orașul Kramatorsk, în estul Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iun 2023   •   23:00

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Atac cu rachete asupra unor restaurante din Kramatorsk
  • Avionul lui Evgheni Prigojin a aterizat astăzi la o bază aeriană din Belarus
  • Aleksandr Lukașenko a confirmat oficial că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se află pe teritoriul țării sale
  • Miniştrii Afacerilor Externe ai Franţei, Estoniei, Letoniei şi Lituaniei au subliniat marţi necesitatea de a continua ajutorul pentru Ucraina
  • Putin i-a chemat la Kremlin pe militarii care "au salvat Rusia de la război civil" în timpul rebeliunii Wagner
  • Radu Tudor: "Lui Vladimir Putin îi este foarte frică de Evgheni Prigojin"
  • FSB închide ancheta în cazul rebeliunii mercenarilor Wagner
  • CNN: SUA știau de rebeliunea planificată de Evgheni Prigojin, dar nu au împărtășit informațiile aliaților din NATO
  • Biden spune că Statele Unite nu au nimic de-a face cu rebeliunea mercenarilor Wagner
  • Evgheni Prigojin susține că mercenarii săi au plecat în marș spre Moscova pentru că gruparea urma să fie "anihilată" de Ministerul rus al Apărării
  • SUA pregtesc un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina
  • Rebeliunea armată ar fi fost suprimată oricum, a spus Vladimir Putin
  • Volodimir Zelenski s-a deplasat luni în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei
  • Principala motivație a Rusiei în război este să păstreze pământul pe care l-a acaparat deja, a spus un oficial ucrainean
  • Scandal de corupție în Ucraina! Șeful recrutărilor din Odesa s-a îmbogățit în urma războiului
  • Ucraina anunță că nivelul apei în regiunea Herson a revenit la normal

Update 23:00. Două avioane ale liderului Wagner, Evgheni Prigojin, au aterizat marți dimineață la o bază aeriană din Belarus, în afara capitalei țării, potrivit unei imagini din satelit de la BlackSky. 

Locația exactă a lui Prigojin este încă necunoscută. El nu a fost văzut în niciun videoclip sau fotografie de când a părăsit cartierul general militar de la Rostov, sâmbătă seara. 

Cu toate acestea, presa de stat din Belarus l-a citat marți pe președintele Belarus, Aleksander Lukașenko, spunând că Prigojin se află în Belarus, scrie CNN

Imaginea din satelit realizată marți dimineață de BlackSky arată cele două avioane, cu numerele de serie RA-20795 și RA-02878, la baza aeriană Machulishchy, chiar în afara capitalei Minsk. Imaginile din satelit, de la BlackSky, precum și analiza CNN a măsurătorilor avioanelor, au confirmat că aeronavele au sosit în ultimele 24 de ore și s-au potrivit cu dimensiunile avioanelor lui Prigojin. 

Datele de urmărire ale zborurilor de la FlightRadar24 au indicat că avioanele au aterizat lângă Minsk în jurul orei 8, ora locală.   

Două surse – un înalt oficial al serviciilor de informații europene și o sursă familiară cu avioanele lui Prigojin – au confirmat pentru CNN că avioanele sunt ale liderului Wagner, dar nu se știe dacă Prigojin se afla la bord. 

Update 22:00. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a rostit primele sale remarci în fața camerei de la rebeliunea Wagner, în timpul unei întâlniri cu omologul său cubanez, generalul Alvaro Lopez, la Moscova. 

Șoigu a spus că relațiile ruso-cubaneze „sunt în creștere astăzi”. De asemenea, Cuba rămâne un aliat important al Rusiei, care a arătat o „înțelegere deplină a motivelor începerii unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina”. 

„În condițiile în care Statele Unite au desfășurat un blocaj comercial și economic ilegal al Cubei de multe decenii, suntem gata să oferim asistență „Insulei Libertății”, pentru a da un ajutor prietenilor noștri cubanezi”, a spus Șoigu. 

Potrivit unui comunicat al ministerului rus al Apărării, ministrul cubanez al Apărării a spus că țara sa se opune „sancțiunilor unilaterale anti-ruse”. 

Update 21:00. Un atac cu rachete rusești a lovit, marți, o zonă de restaurante din orașul Kramatorsk, în estul Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni, citați de BBC.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și 22 au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești în orașul Kramatorsk din estul Ucrainei, anunță oficiali ucraineni.

Imaginile și fotografiile de pe rețelele de socializare arată clădiri înconjurate de dărâmături.

„Cu doar o jumătate de oră în urmă, două rachete au lovit orașul Kramatorsk”, a declarat Pavlo Kyrylenko la televiziunea ucraineană marți seara.

„Acum lucrăm în oraș pentru a stabili numărul de răniți și, eventual, de morți. Acesta este centrul orașului. Acestea erau localuri de alimentație publică aglomerate de civili”.

Forțele rusești au vizat, de asemenea, un sat din apropiere, a declarat consiliul municipal din Kramatorsk.

„Au lovit un restaurant, operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare”, a transmis consiliul pe Telegram, citat de Mediafax

Update 19:30. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat, marți, cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, căruia i-a spus că se poate baza în continuare pe susținerea României.

Prim-ministrul Ucrainei l-a felicitat pe premierul român pentru numirea în funcție și a transmis mulțumiri pentru sprijinul acordat de România Ucrainei, în fața agresiunii Federației Ruse, precum și pentru ajutorul de care au beneficiat cetățenii ucraineni refugiați în România sau care au tranzitat România.

„Prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis că Ucraina se poate baza în continuare pe susținerea României. Totodată, a reiterat sprijinul autorităților de la București pentru parcursul european al Ucrainei și al Republicii Moldova, precum și pentru aspirațiile euro-atlantice ale Kievului. Premierul român a transmis dorința de a lucra împreună cu autoritățile ucrainene pentru protejarea și respectarea drepturilor minorității române din Ucraina, menționând, totodată, că aceasta participă activ la efortul de război al țării”, transmite Executivul român.

Cei doi premieri au exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării în domeniul economic, în special în regiunea transfrontalieră, în proiectele de infrastructură și în viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei.

Update 19:00. Avionul lui Evgheni Prigojin a aterizat astăzi la o bază aeriană din Belarus. Imaginile au fost postate pe Twitter.

Update 17:30 - Dictatorul bielorus Aleksandr Lukașenko a confirmat oficial marți după-amiaza că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se află pe teritoriul țării sale, relatează Reuters, citând agenția Belta de la Minsk.

„Au fost oferite garanții de securitate, așa cum a promis el [președintele Vladimir Putin] ieri. Da, într-adevăr, este astăzi în Belarus”, a spus Lukașenko cu privire la șeful mercenarilor Wagner.

Lukașenko a declarat de asemenea că ministrul său al apărării, Viktor Hrennikov, i-a spus că nu l-ar deranja să aibă o unitate Wagner în armata bielorusă. Liderul bielorus a declarat că i-a dat instrucțiuni lui Hrennikov să poarte negocieri cu Prigojin pe acest subiect.

Confirmarea oficială vine după ce mass-media din Rusia și Belarus a scris luni noaptea că Prigojin s-ar afla la hotelul de lux Green City din Minsk, citând în acest sens informațiile apărute pe Telegram, care în cele două țări este folosit nu doar ca aplicație de mesagerie, ci și ca mijloc popular de informare și difuzare de știri.

 

Update 16:12 Miniştrii Afacerilor Externe ai Franţei, Estoniei, Letoniei şi Lituaniei au subliniat marţi necesitatea de a continua ajutorul pentru Ucraina după rebeliunea eşuată a grupului Wagner din Rusia la sfârşitul săptămânii trecute, informează AFP.

"Evenimentele de la sfârşitul săptămânii trecute nu fac decât să confirme că Rusia este şi rămâne imprevizibilă. Tocmai de acolo vine pericolul", a reacţionat Gabriel Landsbergis, şeful diplomaţiei lituaniene, în timpul unei conferinţe de presă comune la finalul unei reuniuni la Paris.

"Este foarte important să nu ne lăsăm distraşi de agitaţie şi să încercăm să rezolvăm probleme", a adăugat el, îndemnând celelalte ţări să se concentreze asupra "principalelor priorităţi", în special pe întărirea capacităţilor de apărare şi pe disuasiune, precum şi pe creşterea sprijinului pentru Ucraina.

La rândul său, şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a subliniat că toate consecinţele acestor evenimente încă nu sunt cunoscute şi că lucrurile nu trebuie analizate în pripă. "Toate acestea ne fac să continuăm să fim vigilenţi şi să susţinem Ucraina", a declarat ea.

Catherine Colonna a informat că miniştrii au evocat împreună summitul NATO ce va avea loc peste două săptămâni la Vilnius, "cu perspectiva aderării Ucrainei, cu formule pe care le putem găsi şi garanţiile de securitate pe care le putem da, în mod bilateral, acestei ţări".

"Trebuie să ne asigurăm că acest summit îşi va ţine promisiunile", începând cu "un drum clar" pentru Ucraina spre NATO, a insistat la rândul său ministrul de externe lituanian.

Omologul său estonian, Margus Tsahkna, a estimat că alianţa trebuie să trimită "un mesaj foarte clar" pentru Ucraina.

Catherine Colonna a mai dezvăluit necesitatea de a întări "peste tot şi în Marea Baltică" prezenţa Franţei pe flancul estic al Alianţei Atlantice.

Franţa este prezentă în regiunea baltică, "cu efective permanente şi în regim de rotaţie pe cerul baltic şi noi vom continua" (să fim prezenţi), a subliniat şefa diplomaţiei franceze.

La rândul său, ministrul estonian a subliniat cât de "crucial" este să se coopereze în materie de apărare şi de întărire a capacităţilor de producţie în Europa. 

Update 14:15 Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar afla în capitala belarusă Minsk, potrivit presei internaționale care citează informații distribuite pe aplicația Telegram, foarte populară în Rusia și Belarus.

Prigojin a rupt tăcerea luni seară, după o pauză de două zile de la oprirea marșului spre Moscova al luptătorilor săi. El a spus că revolta Wagner a fost o reacție la decizia Ministerului rus al Apărării, de a pune captă activității acestei grupări paramilitare începând cu 1 iulie.

Tot luni, președintele rus Vladimir Putin a comunicat că mercenarii Wagner au în prezent trei opțiuni: să semneze contracte cu Ministerul Apărării de la Moscova, să se întoarcă la casele lor sau să plece în Belarus.

Marți, serviciul rus de securitate, FSB, a anunțat că a clasat dosarul penal deschis pentru rebeliunea Wagner iar Ministerul rus al Apărării a transmis că mercenarii se pregătesc să-și predea armamentul greu către unitățile armatei regulate.

Analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor a comentat la Antena 3 CNN aceste evoluții după revolta Wagner și a estimat că problemele pentru Vladimir Putin nu se termină odată cu sfârșitul rebeliunii.

"Putin se teme foarte mult de Evgheni Prigojin. Să nu uităm că cine i s-a opus lui Vladimir Putin n-a ajuns până la nivelul de revoltă armată: a sfârșit, fie otrăvit, fie împușcat. Drept pentru care această atitudine a lui Vladimir Putin este una de frică față de Prigojin.

Patronul Wagner știe foarte bine toate crimele și toate încălcările grave ale legii pe care le-a săvârșit Vladimir Putin are și dovezi pentru asta, pentru că pe cele mai multe dintre ele le-au comis împreună.

Dacă ar decide mâine să părăsească teritoriul Rusiei sau al Belarusului și să meargă în Occident, Evgheni Prigojin ar putea să pună la dispoziția Tribunalului Penal Internațional de la Haga sute de dovezi în legătură cu crimele ordonate de Vladimir Putin", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Update 13:00 Președintele rus Vladimir Putin a susținut, marți, un nou discurs, după declarațiile făcute luni, la două zile de la revolta mercenarilor Wagner.

Luni, liderul rus le-a transmis mercenarilor că au posibilitatea de a semna contracte cu Ministerul Apărării, de a pleca la casele lor sau în Belarus.

Marți, Putin s-a adresat forțelor de securitate care au participat la organizarea defensivei militare, în condițiile în care membrii grupării Wagner plecaseră în marș spre Moscova.

"Nu a fost nevoie să aducem unități de luptă din zona operațiunii militare speciale. Camarazii noștri au căzut în confruntarea cu rebelii", a spus președintele rus.

Evenimentul de marți are loc în interiorul complexului Kremlin. 

Președintele rus a subliniat că armata și poporul nu au fost de partea insurgenților. El le-a spus membrilor forțelor de securitate că, prin acțiunea lor coerentă și lucidă, au evitat un război civil.

Președintele rus a cerut un minut de reculegere pentru piloții ruși uciși în schimburile de focuri cu mercenarii Wagner.

Nu există informații oficiale cu privire la câți piloți au murit sau câte avioane au fost doborâte în timpul rebeliunii, dar unii bloggeri militari ruși au raportat că cel puțin 13 piloți au fost uciși în evenimentele de la finele săptămânii trecute.

Update 12:00 Ministerul rus al Apărării a transmis, marți, că membrii grupării paramilitare Wagner se pregătesc să predea armele grele.

Mercenarii Wagner se pregătesc să predea armatei ruse armamentul greu, anunță Moscova

"Sunt în desfășurare preparative pentru predarea echipamentului militar greu al companiei militare private Wagner către unitățile forțelor armate ruse", se spune într-o declarație a instituției citate.

Anterior, într-un discurs nocturn, președintele rus Vladimir Putin a comunicat că, după încetarea rebeliunii armate, combatanții Wagner au trei opțiuni posibile: să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, să se întoarcă acasă sau să plece în Belarus.

În Belarus a aterizat, marți, un avion operat de o companie legată de numele fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin.

Avionul decolase din Rostov în cursul dimineții. Nu a fost clar, momentan, cine se afla la bord.

Belarus este statul care s-a oferit să-i găzduiască pe liderul Wagner, Evgheni Prigojin, și pe mercenarii săi, după ce președintele Aleksandr Lukașenko a negociat cu șeful grupării paramilitare oprirea revoltei armate și a marșului spre Moscova.

Update 11:00 FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, a închis investigația în cazul rebeliunii armate a mercenarilor Wagner.

Informația este transmisă de agenția TASS, citată de The Guardian.

"Dosarul penal în cazul rebeliunii armate a fost închis, potrivit FSB. În cadrul cercetării cauzei penale, s-a stabilit că participanții s-au oprit din actele care vizau comiterea unei rebeliuni", se spune în relatarea TASS.

În cursul revoltei declanșate la finele săptămânii trecute, mercenarii Wagner au ocupat sediul Comandamentului Districtului militar Sud din Rostov pe Don și au plecat, ulterior, în marș spre Moscova, dar s-au oprit la 200 de kilometri de capitala rusă.

În discursul său de luni noaptea, președintele rus Vladimir Putin a confirmat că piloți ai armatei ruse au fost uciși în confruntările cu trupele Wagner, pe parcursul revoltei din weekend.

Președintele rus le-a mulțumit tuturor celor care "au stat în calea rebelilor și au rămas fideli datoriei, jurământului și poporului".

Update 10:30 Oficialii serviciilor de informații americane au să compună o imagine extrem de detaliată și exactă a planurilor șefului Wagner, Evgheni Prigojin, înainte de rebeliunea armată a grupării de mercenari, relatează CNN.

Datele colectate de serviciile SUA precizează inclusiv unde și cum plănuiau combatanții Wagner să avanseze.

Aceste informații au fost împărtășite de Statele Unite doar unor aliați "selectați", între care oficiali britanici de rang înalt, și nu la nivelul partenerilor din NATO,  arată sursele CNN.

Momentul exact al insurecției pornite și apoi anulate de Evgheni Prigojin nu era cunoscut americanilor. Se bănuia însă că acesta ar fi decis să-și pună planul în aplicare după o declarație din 10 iunie a Ministerului rus al Apărării.

În declarația respectivă, ministerul anunța că toate companiile militare private, inclusiv Wagner, vor fi obligate să semneze contracte cu armata rusă începând cu luna iulie și că, practic, vor fi absorbite de Ministerul rus al Apărării.

Update 09:30 Șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a semnalat, luni, că este în viață, după rebeliunea declanșată la finele săptămânii trecute.

Într-un mesaj audio în care nu și-a dezvăluit locația, Prigojin, a spus a anulat marșul spre Moscova, sâmbătă, pentru a preveni vărsarea de sânge rusesc, iar revolta armată a fost un protest, nu o încercare de a răsturna guvernul.

El a susținut că Ministerul rus al Apărării a planificat ca Wagner să "înceteze să mai existe" de la 1 iulie.

Update 08:30 În timp ce Rusia se confrunta cu revolta, oficialii Casei Albe i-au contactat producătorii de petrol străini și interni, în contextul crizei în desfășurare într-una dintre principalele puteri petroliere ale lumii, a declarat un oficial american pentru CNN.

Luni, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că i-a instruit pe membrii echipei sale de securitate națională să se "pregătească pentru o serie de scenarii".

Biden a subliniat că SUA și aliații săi nu au avut "nimic de-a face" cu evenimentele de sâmbătă, din Rusia.

Update 00:01 Statele Unite ale Americii se pregătesc să anunțe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, a declarat un oficial american pentru CNN.

Ajutorul va include vehicule de luptă suplimentare Bradley și Stryker. Ucraina a pierdut mai multe vehicule blindate în primele zile ale contraofensivei, despre care oficialii americani cred că forțele ucrainene le-au lansat la începutul acestei luni.

Pachetul vine în timp ce oficialii americani continuă să evalueze ce impact va avea rebeliunea Wagner pe teritoriul Rusiei, asupra războiului dintre Rusia și Ucraina.

Ultimul pachet, anunțat la începutul acestei luni, a fost evaluat la aproximativ 325 de milioane de dolari și a inclus noi sisteme de apărare aeriană și rachete pentru Ucraina.

Război în Ucraina, 26 iunie Război în Ucraina, ziua 488 | Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei

Război în Ucraina, 25 iunie Rebeliunea lui Evgheni Prigojin, considerată o acțiune fără sens de către oficialii ucraineni

Război în Ucraina, 24 iunie Rusia avertizează Occidentul să nu încerce să profite de rebeliunea grupului Wagner

Război în Ucraina, 23 iunie Consiliul UE a adoptat formal noi sancţiuni împotriva Rusiei 

Război în Ucraina, 22 iunie Putin avertizează că Ucraina nu și-a epuizat "potențialul ofensiv"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close