Antena 3 CNN Externe Ucraina anunță că a înălțat drapelul în Lugansk, în ziua în care Putin a semnat anexarea regiunii

Ucraina anunță că a înălțat drapelul în Lugansk, în ziua în care Putin a semnat anexarea regiunii

Ucraina a anunțat că a făcut progrese militare în regiunea estică Lugansk, până recent controlată aproape în totalitate de ruși.

Ucraina anunță că a înălțat drapelul în Lugansk, în ziua în care Putin a semnat anexarea regiunii
Sursa foto: Twitter @ukrainewar24
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Oct 2022   •   15:16

Anunțul vine în ziua în care președintele rus Vladimir Putin a ratificat anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

"Acum este oficial. Eliberarea regiunii Lugansk a început. Mai multe localități au fost deja eliberate din mâinile armatei ruse", a declarat Serghei Gaidai, guvernatorul ucrainean al regiunii, citat de presa internațională.

"Drapelul ucrainean a fost înălțat acolo de forțele armate ucrainene. Avansăm datorită militarilor noștri", a continuat el în declarația video postată pe Telegram.

Gaidai le-a cerut rezidenților care au părăsit regiunea să nu se grăbească să revină la casele lor.

Guvernator ucrainean: "Nu vă grăbiți să vă întoarceți acasă, vă spunem noi când și unde"

"Vă vom anunța exact când și unde vă puteți întoarce. Este necesar ca forțele armate ucrainene să împingă mai departe linia frontului. Doar ulterior va fi posibilă reîntoarcerea în anumite localități, pentru că teritoriul trebuie deminat", a explicat guvernatorul.

Informații neconfirmate încă oficial spun că trupele Kievului ar fi eliberat localitățile Grekivka, Makiivka, Nevske și Novoliubivka și s-ar afla în prezent la doar câțiva kilometri de autostrada Kreminna - Svatove.

Armata ucraineană a realizat în ultimele săptămâni progrese importante în nordul regiunii sudice Herson şi a recucerit din mâinile rușilor aproape toată regiunea Harkov, în nord-est, deschizând astfel calea pentru continuarea contraofensivei spre regiunea Lugansk, bastion al separatiștilor instalați de Moscova din 2014.

Potrivit estimărilor ucrainene, forțele ruse controlau în septembrie 98% din provincia Lugansk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că "zeci de localități" au fost "eliberate doar în această săptămână" în cele patru regiuni anexate de Rusia.

În Lugansk, forțele Kievului au eliberat la finele lunii trecute localitatea Bilogorivka.

×
Subiecte în articol: Lugansk Seghei Gaidai
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close