Antena 3 CNN Externe Ucraina nu poate intra în UE fără aderarea la NATO, spune Rusia. Viziunea deformată a Kremlinului despre cele două organizații

Ucraina nu poate intra în UE fără aderarea la NATO, spune Rusia. Viziunea deformată a Kremlinului despre cele două organizații

Este puțin probabil ca Ucraina să adere la UE fără ca mai întâi să se alăture NATO ca ”partener principal”, a declarat sâmbătă vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. În viziunea deformată a Moscovei, cele două organizații sunt dependente una de cealaltă și condițiile de aderare sunt precum cele ale unui ”mariaj”. În urma ultimelor negocieri, oficialii ruși și ucraineni au transmis că Moscova nu se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Cele mai recente comentarii demonstrează că s-a răzgândit.

Ucraina nu poate intra în UE fără aderarea la NATO, spune Rusia. Viziunea deformată a Kremlinului despre cele două organizații
Sursa foto: Twitter/ snyder.substack
de Cerasela Stafie    |    02 Apr 2022   •   14:50

Dmitri Medvedev, care este și fostul președinte al Rusiei, a menționat că Ucraina a căutat să adere la UE ”sincer și de mult timp” și, recent, acese dorințe au crescut și mai ”puternic”.

”Și este în regulă. Poziția noastră este binecunoscută: dacă așa vreți, alăturați-vă, faceți ce vreți. Și se pare că acum europenii își doresc și ei foarte mult Ucraina”, a spus oficialul rus, potrivit TASS.

”Dar există o problemă. Experiențele din ultimii ani a Muntenegrului și a Macedoniei de Nord indică faptul că aderarea la UE nu are loc în niciun alt mod decât prin NATO”, a adăugat acesta.

A urmat o alocuțiune halucinantă despre relația dintre cele două organizații și condițiile de ”mariaj” care trebuie îndeplinite pentru aderare. El a menționat că NATO și UE sunt dependente una de cealaltă sau ”așa cum spun europenii într-un mod corect din punct de vedere politic, parteneri”. Între timp, ”Washington este șeful” în NATO, în timp ce alianța însăși, înființată în 1949, este un ”partener mai în vârstă, mai matur, spre deosebire de UE încă tânără, de 30 de ani”.

”Prin urmare, Bruxelles-ul este comandat și de Washington în general, deși Bruxelles-ului nu-i place să recunoască. De aici o întrebare: cum se poate adera la UE fără aderarea la NATO? Fără acordul partenerului mai vechi și fără a se alătura alianței principale...Nu este niciun răspuns. Astăzi, nu există nicio cale, se pare", a concluzionat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Amintind trecutul, Medvedev a menționat încercările anterioare ale Kievului de a adera la UE. Potrivit lui Medvedev, Ucraina a vrut să se alăture Uniunii în timpul președinției lui Leonid Kucima, ”a vrut și mai puternic sub Viktor Iuscenko, a tânjit insuportabil sub Viktor Ianukovici.

"Și apoi, chiar așa, s-a oprit. Ucraina a început să vrea să se alăture NATO. A cerut și a implorat, dar și-a revenit în fire mai târziu. Se pare că și-a dat seama că NATO însăși nu vrea să o ia. Se presupune că acolo nu sunt condiții pentru mariaj, există multe preocupări cu privire la o astfel de căsătorie", a remarcat politicianul, adăugând că acum Ucraina dorește să adere la UE "și mai puternic decât înainte".

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close