Antena 3 CNN Externe UE cere explicaţii Marii Britanii în urma unor acuzaţii de spionare a comunicaţiilor prin cablu

UE cere explicaţii Marii Britanii în urma unor acuzaţii de spionare a comunicaţiilor prin cablu

UE cere explicaţii Marii Britanii în urma unor acuzaţii de spionare a comunicaţiilor prin cablu
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    26 Iun 2013   •   15:46

Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat, miercuri, „preocuparea", în urma unor acuzaţii de spionare a comunicaţiilor de către Marea Britanie, şi a cerut explicaţii „foarte urgente" autorităţilor britanice, relatează AFP, citată de Mediafax.

„I-am trimis o scrisoare ministrului britanic de Externe William Hague pentru a-mi exprima preocuparea şi a cere clarificări", a declarat comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding, într-o conferinţă de presă.

„Am solicitat un răspuns foarte urgent, până la sfârşitul săptămânii", a adăugat ea.

Reding a adresat patru întrebări, şi anume „Care este amploarea programului? Este limitat la cazuri individuale? Datele rămân în Marea Britanie? Care sunt posibilităţile unei rectificări pentru cetăţenii britanici şi europeni?".

În opinia lui Reding, acest nou scandal este un „semnal foarte clar că avem nevoie să ajungem la un echilibru între protecţia datelor şi prelucrarea datelor cu caracter personal din motive de securitate".

Sub numele de cod "Tempora", agenţia britanică de spionaj Government Communications Headquarters (GCHQ) colectează şi stochează cantităţi imense de informaţii privind mesaje trimise prin e-mail, reţeaua de socializare Facebook, dar şi istorii ale căutărilor pe Internet şi ale apelurilor telefonice, a scris cotidianul The Guardian.

Potrivit unor dezvăluire făcute de fostul analist NSA, Edward Snowden, programul de supraveghere al Marii Britanii este „mai rău” decât cel al americanilor.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie spionaj PRISM Edward Snowden
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close