Antena 3 CNN High Tech Aviz bloggerilor: 2.000 de lei taxă pentru muzica folosită în mod comercial pe internet

Aviz bloggerilor: 2.000 de lei taxă pentru muzica folosită în mod comercial pe internet

Aviz bloggerilor: 2.000 de lei taxă pentru muzica folosită în mod comercial pe internet
15 Oct 2008   •   18:27

Proprietarii site-urilor sau blogurilor, care utilizează muzică de pe internet pentru promovarea unor produse sau servicii, ar putea plăti 2.000 lei pe lună drepturi de autor către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, relatează Mediafax. Acest lucru s-ar putea înâtâmpla în baza unui proiect de Metodologie privind comunicarea publică a operelor muzicale prin internet şi drepturile patrimoniale cuvenite titularilor drepturilor de autor, proiect elaborat de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA).
Asociaţia Română a Operatorilor Naţionali de Servicii Audiotext (ARONSA) a lansat un avertisment în acest sens tuturor proprietarilor de site-uri şi bloguri care utilizează muzică pe internet. Demersul asociaţiei se referă la negocierile pentru stabilirea metodologiilor privind comunicarea publică a operelor muzicale prin Internet, aflate în dezbatere în cadrul comisiilor de negociere la ORDA - Oficiul Român pentru Drepturi de Autor.
Reprezentanţii asociaţiei susţin că "intrarea în vigoare a acestora la datele propuse, de 29 octombrie şi 14 noiembrie, ar însemna schimbarea viitorului utilizării conţinutului muzical în online-ul autohton". Potrivit noilor metodologii aflate în negociere, proprietarii de site-uri sau bloguri comerciale (care au reclamă) ar putea plăti, lunar, sume de până la 2.000 de lei către UCMR-ADA pentru folosirea de muzică.
Aceasta nu este singura taxă pe care proprietarii de siteuri sau bloguri vor fi nevoiţi să le achite. Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) susţine că nivelul remuneraţiei minimale care ar trebui plătite de proprietarii de site-uri şi bloguri comerciale se ridică la 5.000 de lei/an.
Reprezentanţii ARONSA solicită rediscutarea acestor proiecte de Metodologie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: drepturi de autor
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close