Antena 3 CNN High Tech O nouă metodă de înșelătorie circulă pe WhatsApp. Ce scrie în mesaj

O nouă metodă de înșelătorie circulă pe WhatsApp. Ce scrie în mesaj

O nouă metodă de înșelătorie circulă pe Whatsapp. Astfel, utilizatorii aplicației de mesagerie pot primi un mesaj prin care sunt anunțați că ar fi angajați cu normă part-time sau full-time. Ce urmează apoi are potențial periculos.

O nouă metodă de înșelătorie circulă pe WhatsApp. Ce scrie în mesaj
Sursa foto: Pixabay.com/antonbe
de Gabriel Dano    |    14 Mar 2022   •   18:22

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trage un semnal de alarmă și le recomandă cetățenilor să fie vigilenți, atunci când primesc astfel de mesaje. Pe pagina oficială de Facebook, DNSC a postat un tip de mesaj: ”Bună! Ați fost selectat pentru angajare cu normă parțial / cu normă întreagă. Salariu zilnic 50 euro – 200 euro, se acceptă muncă”. Iar mesajul este însoțit și de un număr de telefon. Românii nu trebuie să acceseze un astfel de mesaj.

Totul este menit să provoace curiozitatea utilizatorului și să intre în conversație pe Whatsapp, la numărul respectiv. Victimelor le sunt solicitate date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi ‘clienți’, la care adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă.

Ce trebuie să facă persoanele care primesc un asemenea mesaj pentru a nu pica în plasa infractorilor cibernetici. Iată recomandările din partea Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

– Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate;

– Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, atunci probabil aceasta este folosită ca momeală de atacatori;

– Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de ‘oferte’ și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii.

×
Subiecte în articol: WhatsApp
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close