Antena 3 CNN International News Guvernul Rusiei, lovit de un atac cibernetic al Anonymous | Ucraina deține o ”armată IT”

Guvernul Rusiei, lovit de un atac cibernetic al Anonymous | Ucraina deține o ”armată IT”

Hackerii de la Anonymous au anunțat că au spart o bază de date a guvernului rus. În același timp, Ucraina afirmă că are o adevărată ”armată IT”.

Guvernul Rusiei, lovit de un atac cibernetic al Anonymous | Ucraina deține o ”armată IT”
Sursa foto: Twitter/ Anonymous TV
de Cerasela Stafie    |    04 Mar 2022   •   23:53

”Scurgeri de date pe site-ul guvernului rus. Includ subdomenii și IP-uri”, anunță Anonymous, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Hackerii au inclus și o fotografie. La momentul redactării acestui articol, site-ul guvernului rus era inaccesibil.

De cealaltă parte, oficialii de la Kiev anunță că mii de hackeri voluntari și specialiști IT din întreaga lume ajută la apărarea Ucrainei, iar unii fac acest lucru țintind organizațiile ruse cu atacuri cibernetice. 

Publicațiile ruse care ”își mint în mod constant cetățenii” și organizațiile financiare și de transport care susțin efortul de război se numără printre potențialele ținte ale atacurilor digitale din partea așa-numitei ”armata IT” ucraineană, potrivit lui Victor Zhora, un oficial la agenția ucraineană de securitate cibernetică însărcinată cu protejarea rețelelor guvernamentale.

”Armata IT” este o bandă liberă de cetățeni ucraineni și străini care nu fac parte din guvernul ucrainean, dar Kievul îi încurajează. Este un exemplu al modului în care guvernul ucrainean încearcă să încetinească asaltul militar al Rusiei.

Scopul ”armatei IT” a Ucrainei este de ”a face tot posibilul... pentru a-l face pe agresorul să se simtă inconfortabil cu acțiunile lor în spațiul cibernetic și pe pământul ucrainean”, a declarat Zhora.

Hackerii sunt diverși, de la belaruși care se opun războiului, până la auto-descriși justițiari ruși. Aceștia au declarat război informațional Rusiei și au susținut că au atacat-o.

Site-ul web al instituției mass-media de stat ruse TASS a fost spart luni și a afișat  un mesaj care face referire la victimele rușilor în războiul din Ucraina și îl denunță pe președintele rus Vladimir Putin. Deși nu era clar cine a fost responsabil pentru hack, logo-ul colectivului de hacking Anonymous a apărut pe site-ul web publicației.

”Armata IT”, încurajată de Kiev

Făcând apel la hackeri voluntari, sâmbăta trecută, ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a postat pe Twitter un link către o listă de potențiale ținte care includeau mari companii energetice și financiare ruse.

Zhora a afirmat că orice hacking efectuat de ”armata IT” a fost de natură defensivă și că guvernul ucrainean nu își asumă responsabilitatea pentru atacurile cibernetice pe care voluntarii le efectuează asupra organizațiilor ruse.

Oficialii ucraineni de securitate cibernetică își continuă munca de protejare a rețelelor guvernamentale, în ciuda bombardamentelor rusești asupra orașelor cheie ucrainene, a spus Zhora.

„Nu ne este frică de nicio escaladare a spațiului cibernetic din Rusia. Ne este mult mai frică de rachete care vizează școlile, spitalele și cartierele rezidențiale ucrainene”, a adăugat oficialul ucrainean.

 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close