Antena 3 CNN International News Teroriștii Al Qaeda ar putea amenința SUA într-un an. Mărturia generalului care s-a asigurat că Donald Trump nu pornește un nou război mondial

Teroriștii Al Qaeda ar putea amenința SUA într-un an. Mărturia generalului care s-a asigurat că Donald Trump nu pornește un nou război mondial

Președintele Comitetului Șefilor de Stat Major din armata SUA, generalul Mark Milley, a estimat că teroriștii Al Qaeda din Afganistan ar putea amenința SUA în decurs de 12 luni. 

Teroriștii Al Qaeda ar putea amenința SUA într-un an. Mărturia generalului care s-a asigurat că Donald Trump nu pornește un nou război mondial
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Sep 2021   •   20:04

Milley (foto, dreapta) și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (stânga, în plan îndepărtat), au fost audiați, marți, în Comisia militară din Senatul american pe tema retragerii din Afganistan.

Milley a menționat că talibanii nu au rupt legăturile cu Al Qaeda și că rămân, în continuare, o organizație teroristă.

"O grupare Al Qaeda sau Stat Islamic care s-a refăcut și aspiră să atace SUA este o posibilitate foarte reală", a spus Milley.

El a estimat că în următoarele 12 - 36 de luni ar putea apărea condițiile pentru ca aceste grupări să-și desfășoare activitatea în "spații neguvernate".

Generalul a spus că SUA vor continua să își apere cetățenii de atacurile teroriste din Afganistan dar că misiunea este, în prezent, mai dificilă.

Cine este generalul Mark Milley

Mark Milley, 63 de ani, este consilierul militar cu funcția cea mai înaltă al actualului președinte SUA, Joe Biden.

Milley este șeful Comitetului Șefilor de Stat Major, format din cei mai înalți opt oficiali militari.

Generalul nu face parte din lanțul de comandă militară și nu ordonă forțelor SUA însă reprezintă legătura dintre Casa Albă și Pentagon.

Are gradul de general cu patru stele și ocupă funcția actuală încă din octombrie 2019, din vremea administrației Trump.

În săptămânile din urmă, numele său a fost deseori invocat în spațiul public, după ce o carte a jurnalistului Bob Woodward a arătat cum Milley a făcut demersuri pentru a preveni scenariul în care Donald Trump pornește un conflict militar în ultimele zile de mandat.

El i-a contactat pe responsabilii militari din China în contextul îngrijorărilor legate de comportamentul lui Trump, în perioada care a precedat insurecția de la Capitoliu.

După apariția acestor informații, republicanii din Congres au cerut demiterea generalului.

Milley și-a apărat demersurile, afirmând că apelurile cu partea chineză fac parte din responsabilitățile sale de menținere a "stabilității strategice".

Generalul Milley l-a crezut pe Donald Trump în stare să declanșeze un război nuclear

După evenimentele din 6 ianuarie 2021, generalul Mark Milley, președintele Comitetului Șefilor de Stat Major și cel mai important consilier militar al președintelui în funcție la acel moment, Donald Trump, a luat în secret măsuri menite să-l împiedice pe acesta din urmă să lanseze arme nucleare.

Dezvăluirea apare într-o nouă carte scrisă de legendarul jurnalist Bob Woodward și de reporterul veteran de la Washington Post, Robert costa.

Cartea se numește "Peril" ("Pericol iminent").

Autorii relatează că, în contextul insurecției ratate asupra Legislativului american, generalul Milley era sigur că președinte "suferise o gravă deteriorare a facultăților mintale în urma alegerilor" și era "aproape maniac, țipând la oficiali și construindu-și propria realitate alternativă despre nesfârșite conspirații electorale".

Milley se temea că Trump putea să acționeze imprevizibil, susțin autorii cărții.

"Nu știi niciodată care este factorul declanșator al unui președinte", le-a mărturisit generalul colaboratorilor săi de rang înalt.

Măsuri extraordinare după insurecția ratată de la Capitoliu

Drept urmare, generalul a recurs la măsuri extraordinare: a convocat o reuniune secretă în biroul său de la Pentagon în data de 8 ianuarie pentru analiza procedurii de acțiune militară, inclusiv lansarea armelor nucleare.

Milley le-a cerut oficialilor militari de rang înalt să nu accepte ordine din partea nimănui dacă el însuși nu este implicat.

"Nu contează ce vi se spune, urmați procedura. Efectuați pașii prevăzuți în procedură. Iar eu sunt parte a acestei proceduri", a spus el.

Apoi a dat ocol încăperii și a privit fiecare ofițer în ochi, cerându-i să confirme verbal că a înțeles ce are de făcut.

"S-a înțeles? - Da, să trăiți".

Generalul a considerat că această confirmare este echivalentul unui jurământ.

Generalul american avusese deja două discuții pe linia securizată cu generalul chinez aflat în cea mai înaltă funcție militară, care era în alertă din cauza haosului din Statele Unite.

×
Subiecte în articol: Mark Milley Al Qaeda Afganistan
Parteneri
Cunoscută cafenea din București, închisă de ANPC
x close