Antena 3 CNN International News Monumentul prieteniei dintre Rusia și Ucraina de la Kiev, dărâmat de autorități

Monumentul prieteniei dintre Rusia și Ucraina de la Kiev, dărâmat de autorități

La Kiev au început lucrările de demontare a unui monument dedicat ”prieteniei ruso-ucrainene”. Așezat apropierea râului Nipru, acesta a fost ridicat în 1982 pentru a comemora reunificarea celor două țări.

Monumentul prieteniei dintre Rusia și Ucraina de la Kiev, dărâmat de autorități
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    26 Apr 2022   •   18:15

Timp de 40 de ani, două figuri au stat pe un deal cu vedere la Kiev. Înalte de opt metri și turnate în bronz, ele înfățișează doi muncitori sovietici - unul cu pieptul gol, ambii cu trăsături imposibil de cizelat, ținând în sus un simbol URSS.

Ele au fost ridicate sub un ”Arcul prieteniei”, de titan, pentru a simboliza cooperarea și fraternitatea dintre poporul Rusiei și Ucrainei.

Ei bine, după două luni de război total, acea relație nu mai există. În consecință, autoritățile orașului au decis că statuile trebuie să dispară.

Primarul Kievului, fostul campion mondial la categoria grea, boxerul Vitali Klitschko, a spus că acțiunile Rusiei au distrus prietenia și că acest monument din epoca sovietică nu mai trebuie să existe în localitatea pe care o conduce.

”Demolarea a început astăzi și plănuim să o terminăm în această seară. Îndepărtăm sculptura din bronz a doi muncitori, instalată în centrul capitalei Ucrainei în 1982", a spus edilul. Rusia a demonstrat acum ”o dorință barbară de a ne distruge statul și ucrainenii pașnici”, a adăugat.

Dărâmarea acestora nu este o sarcină ușoară. După patru ore, statuile sunt încă în picioare. Totuși, oamenii sunt hotărâți să scape de ele, pentru a le înlocui cu un monument al Ucrainei independente.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close