Antena 3 CNN International News Pentagonul face lumină în cazul crucișătorului "Moscova", pe care ucrainenii spun că l-au bombardat cu rachete și l-au scufundat

Pentagonul face lumină în cazul crucișătorului "Moscova", pe care ucrainenii spun că l-au bombardat cu rachete și l-au scufundat

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a confirmat la CNN că a avut loc o explozie pe crucișătorul rus "Moscova"(Moskva).

Pentagonul face lumină în cazul crucișătorului "Moscova", pe care ucrainenii spun că l-au bombardat cu rachete și l-au scufundat
Sursa foto: Hepta.ro
de Adrian Iclozan    |    14 Apr 2022   •   16:07

Declarația sa vine după ce armata ucraineană a transmis că a lovit nava "Moscova" cu rachete iar Ministerul rus al Apărării a susținut că pe vasul militar a izbucnit un incendiu ce a detonat muniția și ale cărui cauze nu au fost precizate.

Kirby (foto) a spus că Statele Unite nu pot evalua în acest moment dacă nava a fost lovită de o rachetă.

"Estimăm că s-a produs cel puțin o explozie pe acest crucișător - una destul de mare, care a provocat navei daune importante", a arătat el.

Joi după-amiază, Rusia a comunicat că nava sa de război rămâne pe linia de plutire, în timp ce oficialii ucraineni au susținut că Moskva a început să se scufunde, în urma avariilor provocate de explozii.

"Estimăm că vasul rusesc este capabil să se deplaseze și asta face. Credem că se deplasează către est și, probabil, va fi adus la Sevastopol pentru reparații, dar nu știm ce anume i-a provocat avariile", a detaliat Kirby la CNN.

El a mai precizat a spus că Moskva se afla împreună cu alte câteva nave rusești la aproximativ 100 de kilometri sud de Odesa în momentul incidentului.

"Explozia a fost suficient de mare și am detectat indicii că alte vase din apropiere au încercat să-i vină în ajutor. În cele din urmă, se pare că nu a fost nevoie de asta. Așa că (Moskva/Moscova) își croiește singură drum prin Marea Neagră și vom continua să încercăm să monitorizăm acest lucru cât de bine putem", a concluzionat John Kirby.

Ce se știe despre crucișătorul Moskva

Potrivit Ministerului rus al Apărării, Moskva (foto următoare) este un crucișător lansator de rachete care a fost construit și dat în funcțiune în 1982.

Numit inițial "Slava" și rebotezat "Moskva", acest vas de război a devenit nava amiral a Flotei ruse la Marea Neagră în anul 2000.

Are 186 de metri lungime și un echipaj de aproximativ 500 de marinari.

Principalele sale arme sunt lansatoarele de rachete anti-navă Vulkan P-1000.

Moskva a jucat un rol-cheie în campania militară a Rusiei în Siria, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, campanie care a început în 2015.

Oleksii Arestovici, consilier rezidențial ucrainean, spune că Moskva a fost una dintre navele implicate în celebrul, de acum, schimb de replici radio între marina militară rusă și garnizoana ucraineană din Insula Șerpilor, care a precedat bombardamentul asupra insulei.

×
Subiecte în articol: Moscova Moskva crucișător John Kirby
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close