Antena 3 CNN International News Rusia suspendă referendumul din Herson, la o săptămână după contraofensiva ucraineană

Rusia suspendă referendumul din Herson, la o săptămână după contraofensiva ucraineană

Planurile pentru organizarea unui referendum care să decidă alipirea la Rusia a regiunii ucrainene Herson au fost suspendate.

Rusia suspendă referendumul din Herson, la o săptămână după contraofensiva ucraineană
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    05 Sep 2022   •   15:51

O declarație în acest sens a fost făcută de Kirill Stremusov, adjunctul șefului administrației susținute de Rusia în regiune.

"Regiunea Herson este pregătită pentru un referendum privind aderarea la Federația Rusă, dar a fost luată o pauză din cauza situației de securitate", a spus Stremusov (foto), potrivit agenției ruse TASS, citată de CNN.

Declarațiile acestui oficial impus de Moscova vin la o săptămână după ce Ucraina a anunțat că a început contraofensiva în regiunile din sud.

De atunci, au avut loc zeci de lovituri împotriva forțelor și infrastructurii ruse din Herson.

Vicepremierul ucrainean îi amenință cu Codul Penal pe participanții la 'referendum' în Herson

Ucraina și aliații săi occidentali au condamnat în repetate rânduri eforturile Rusiei de a organiza așa-zise referendumuri în Herson și alte regiuni ocupate din Ucraina, după modelul care a dus la anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a descris referendumul drept "o farsă și un circ" și i-a avertizat pe cetățenii ucraineni să nu participe, avertizând că participarea atrage consecințe penale.

"Pentru cetățenii noștri care vor participa există un articol din Codul Penal. Nu participați la niciun 'referendum'. Nici presiunea, nici incitarea în forță nu vor putea justifica faptul că o persoană a mers la 'referendum'", a spus ea.

Ce s-a întâmplat în primele zile ale contraofensivei anunțate de Kiev

Armata ucraineană anunța, la mijlocul săptămânii trecute, că avansa pe mai multe direcții pe frontul din sudul țării.

Kievul transmitea la momentul respectiv că a spart liniile ruse de apărare de la Herson, a bombardat podurile de peste Nipru și a recucerit mai multe localități.

De cealaltă parte, Moscova se lăuda că respins în totalitate atacul și că pe linia frontului este liniște.

Însă în regiunea Herson, care momentan pare să concentreze eforturile contraofensive, localnicii nu îndrăznesc să iasă din adăposturi de teama bombardamentelor, arată un reportaj CNN, conform căruia capitala regiunii a devenit, de luni bune, epicentrul rezistenței ucrainene.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close