Antena 3 CNN International News "Scopul nu este de a crea viață!" | Modele sintetice de embrioni umani au fost create în premieră, în laborator, din celule stem

"Scopul nu este de a crea viață!" | Modele sintetice de embrioni umani au fost create în premieră, în laborator, din celule stem

O echipă de cercetători din Statele Unite și din Marea Britanie anunță că a creat din celule stem primele structuri sintetice din lume similare embrionilor umani.

"Scopul nu este de a crea viață!" | Modele sintetice de embrioni umani au fost create în premieră, în laborator, din celule stem
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iun 2023   •   17:34

Practic, realizarea acestor cercetători deschide calea eliminării ovulelor și a spermei în procesul de creare a unui embrion uman.

Potrivit CNN, structurile create de cercetătorii americani și britanici se află în cele mai timpurii stadii de dezvoltare umană și nu au, spre exemplu, o inimă sau un creier.

Însă specialiștii speră că rezultatele lor vor putea contribui, la un moment dat, la progrese majore pe calea înțelegerii bolilor genetice sau a cauzelor avorturilor spontane.

Citește și: Previziuni sumbre despre inteligența artificială, făcute chiar de către un robot | Pierdem controlul Planetei

Pe de altă parte, cercetarea semnalată de CNN ridică probleme esențiale de natură etică și juridică, în contextul în care multe țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, nu au legi care să reglementeze crearea sau tratamentul embrionilor sintetici.

Dr. Magdalena Zernicka-Goetz, autor al studiului, a vorbit despre rezultatele echipei americano-britanice într-o prezentare făcută miercuri, la reuniunea anuală a Societății Internaționale pentru Cercetarea Celulelor Stem, care s-a desfășurat la Boston.

Zernicka-Goetz, profesor la California Institute of Technology (CalTech) și la Universitatea din Cambridge, a precizat că cercetarea echipei sale a fost acceptată de o revistă științifică reputată, dar nu a fost publicată încă.

Informațiile despre acest studiu au apărut în premieră în ziarul britanic The Guardian.

Autoare a studiului: structurile embrionare au fost crescute din celule stem umane

Potrivit prezentării făcute de Zernicka-Goetz, rezultatele au fost obținute în laborator din celule stem embrionare umane unice.

Acestea au fost constrânse să se dezvolte în trei straturi distincte de țesut ce includ celule care, în mod normal, ar urma să dezvolte un sac vitelin, o placentă și embrionul propriu-zis.

Cercetătoarea a precizat că, din câte știe, este pentru prima dată când a fost creat în mod sintetic un model cu trei straturi de țesut similar embrionului uman.

Ea a arătat că structurile create în laboratorul său sunt, de asemenea, primele care au celule germinale ce se vor dezvolta în ovule și spermatozoizi.

Autoare a studiului: Nu sunt embrioni umani

"Doresc doar să subliniez faptul că nu sunt embrioni umani. Sunt modele de embrioni, dar sunt foarte interesante, pentru că arată foarte asemănător cu embrionii umani și reprezintă o cale foarte importantă către descoperirea motivului pentru care atât de multe sarcini eșuează. Asta, deoarece majoritatea sarcinilor eșuează în jurul perioadei de dezvoltare în care construim aceste structuri asemănătoare embrionilor", a explicat Zernicka-Goetz.

Cercetătorii speră că aceste modele embrionare vor face lumină în "cutia neagră" a dezvoltării umane, adică în perioada de după 14 zile de la fertilizare, care este limita convenită pentru ca oamenii de știință să crească și să studieze embrioni în laborator.

În prezent, modelele sintetice de embrioni umani sunt limitate la studiul "în eprubetă"

Ar fi ilegal - notează CNN - să se implanteze unul într-un uter. În plus, conform sursei citate, cercetările efectuate pe animale cu celule stem prelevate de la șoareci și maimuțe au arătat că, atunci când oamenii de știință au încercat să le implanteze, acestea nu au supraviețuit.

Autoare a studiului: Scopul nu este acela de a crea viață

Motivul este, probabil, acela că savanții nu au reușit să reproducă pe deplin condițiile de sarcină.

Zernicka-Goetz a declarat că scopul cercetării echipei sale nu este de a crea viață, ci de a preveni pierderea acesteia, prin stabilirea motivelor pentru care embrionii nu reușesc, uneori, să se dezvolte după fertilizare și implantare.

"Știm remarcabil de puține lucruri despre această etapă a dezvoltării umane, dar este un moment în care multe sarcini se pierd, în special în cadrul fertilizării in vitro", a declarat, la rândul său, Roger Sturmey, cercetător în domeniul sănătății materne și fetale la Universitatea din Manchester, Marea Britanie.

Ritmul descoperirilor în acest domeniu i-a alarmat experții în bioetică.

"Spre deosebire de embrionii umani rezultați în urma fertilizării in vitro, unde există un cadru legal stabilit, în prezent nu există prevederi clare care să reglementeze modelele derivate din celule stem de embrioni umani. Este nevoie urgentă de reglementări care să ofere un cadru pentru crearea și utilizarea modelelor derivate din celule stem ale embrionilor umani", a estimat James Briscoe, director de cercetare la Institutul Francis Crick, citat de CNN.

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close