Antena 3 CNN Life Ce se întâmplă în creierul tău când mănânci cartofi prăjiți. Riscul de anxietate crește cu 12%

Ce se întâmplă în creierul tău când mănânci cartofi prăjiți. Riscul de anxietate crește cu 12%

Consumul ridicat de alimente prăjite influențează anxietatea și depresia din cauza tulburării metabolismului lipidelor și a neuroinflamației.

Ce se întâmplă în creierul tău când mănânci cartofi prăjiți. Riscul de anxietate crește cu 12%
Sursa foto: Getty Images I foodandstyle
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iul 2023   •   07:00

Consumul frecvent de alimente prăjite este puternic asociat cu un risc mai mare de anxietate și depresie.

În special acrilamida, care este un contaminant reprezentativ în alimentele prăjite, elucidând astfel și mai mult modul său de acțiune toxicologic.

Expunerea pe termen lung la acrilamidă induce comportamente asemănătoare anxietății și depresive prin neuroinflamația mediată de stresul oxidativ și dezvăluie mecanismul de bază pe care calea de semnalizare a PPAR mediază tulburarea metabolismului lipidelor indusă de acrilamidă în creier.

Potrivit unui studiu pe o populație cu 140.728 de persoane, a arătat că consumul frecvent de alimente prăjite, în special consumul de cartofi prăjiți, este puternic asociat cu un risc cu 12% și, respectiv, cu 7% mai mare de anxietate și depresie.

Citește și: Semnele care indică faptul că suferi de burnout. Diferența dintre stres și sindromul epuizării

Asociațiile au fost mai pronunțate în rândul consumatorilor bărbați și tineri

În mod constant, expunerea pe termen lung la acrilamidă, un contaminant reprezentativ de procesare a alimentelor în produsele prăjite, exacerbează scototaxia și tigmotaxia și afectează și mai mult capacitatea de explorare și socialitatea peștilor zebră adulți, manifestând comportamente asemănătoare anxietății și depresive.

Analiza multiomică a arătat că expunerea cronică la acrilamidă induce tulburări ale metabolismului lipidelor cerebrale și neuroinflamației.

Împreună, aceste rezultate, atât din punct de vedere epidemiologic, cât și mecanic, oferă dovezi puternice pentru a dezlega mecanismul anxietății și depresiei declanșate de acrilamidă și evidențiază importanța reducerii consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală, potrivit unui studiu.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close