Antena 3 CNN Life Știinţă Ce se întâmplă atunci când te laşi de fumat la bătrâneţe? Veştile sunt îmbucurătoare

Ce se întâmplă atunci când te laşi de fumat la bătrâneţe? Veştile sunt îmbucurătoare

Ce se întâmplă atunci când te laşi de fumat la bătrâneţe? Veştile sunt îmbucurătoare
Sursa foto: Foto: Mediafax
19 Iun 2012   •   19:11

Nu contează vârsta la care te hotărăşti, important este că renunţarea la fumat creşte speranţa de viaţî, chiar dacă te afli la o vârstă înaintată. Această declaraţie vine în urma unui studiu realizat în Germania, potrivit căruia fumatul conduce la o creştere considerabilă a riscului de deces în rândul persoanelor aflate la vârsta a treia.

"Renunţarea la fumat este importantă, întrucât conduce la o îmbunătăţire a calităţii vieţii şi aduce beneficii pentru sănătate, indiferent de vârsta la care se produce - deşi, cu cât mai devreme cu atât mai bine", afirmă medicul Michael Niederman, directorul departamentului de medicină de la Winthrop-University Hospital din Mineola, New York, consultant în cadrul acestui studiu, potrivit ivillage.com.

Studiul a fost realizat prin analiza datelor furnizate de 17 studii precedente realizate în şapte ţări (Australia, China, Marea Britanie, Japonia, Franţa, Spania şi Statele Unite), publicate între 1987 şi 2011. Participanţii au fost monitorizaţi pentru perioade cuprinse între trei şi 50 de ani.

Fumătorii trecuţi de 60 de ani au prezentat un risc de deces cu 83% mai mare decât nefumătorii în perioada în care au fost monitorizaţi, a declarat Carolin Gellert de la Centrul german pentru cercetări contra cancerului din oraşul german Heidelberg.

Foştii fumători în schimb au prezentat un risc de deces mai mare cu 34% faţă de nefumători.

De asemenea, cercetătorii au declarat că speranţa de viaţă pare să crească odată cu perioada de timp care a trecut de când o persoană a renunţat la fumat, chiar dacă a făcut acest lucru la vârsta a treia.

Studiul cercetătorilor germani a fost publicat în numărul din 11 iunie al revistei Archives of Internal Medicine.

×
Subiecte în articol: fumat renuntare
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close