x close

Studiu: Dubla mastectomie nu e indicată în cazul tuturor femeilor diagnosticate cu cancer la un singur sân

de D.D.    |    22 Mai 2014   •   20:49
Studiu: Dubla mastectomie nu e indicată în cazul tuturor femeilor diagnosticate cu cancer la un singur sân Foto: www.globalmedicaltreatments.com

Un studiu american publicat recent arată că aproximativ 70% dintre femeile care au decis să se supună unei duble mastectomii, după ce au fost diagnosticate cu cancer la un singur sân, prezentau un risc extrem de scăzut de a dezvolta o tumoare la sânul sănătos, relatează AFP.

"Cel mai probabil, ceea ce le determină pe femei să recurgă la mastectomia profilactică este teama de recidivă a cancerului, dar acest lucru este absurd, deoarece faptul de a extirpa sânul sănătos nu reduce deloc riscul de recidivă a tumorii în sânul afectat de cancer", a precizat Sarah Hawley, profesor de medicină internă la Centrul de oncologie al Universităţii din Michigan.

Studiul a fost efectuat pe un grup de 1.447 de femei, cu vârsta medie de 59 de ani, tratate pentru cancer mamar, care nu a mai recidivat. În rândul pacientelor care au suferit o dublă mastectomie, aproape 70% nu prezentau niciun istoric familial al acestei boli şi fuseseră testate negativ pentru mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2.

Dintre cele 1.447 de femei participante la studiu, doar 8% au fost supuse unei duble mastectomii, iar 18% au afirmat că s-au gândit la această intervenţie chirurgicală.

Studiul a constatat că femeile cu studii superioare şi care trecuseră printr-o investigaţie RMN, înainte de operaţie, au ales într-un număr mai mare dubla mastectomie.

Femeile care au avut în familie cazuri de cancer mamar sau ovarian şi care sunt purtătoare ale mutaţiilor genetice BRCA1 sau BRCA2 ar putea primi recomandarea să extirpe şi sânul sănătos, deoarece riscul de a se îmbolnăvi de cancer este foarte ridicat. Însă acest grup nu reprezintă decât 10% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer la sân. Celelalte femei prezintă un risc extrem de redus de a se îmbolnăvi de cancer la celălalt sân.

Cel mai cunoscut caz de dublă mastectomie profilactică este cel al actriţei Angelina Jolie.

Parteneri
Parteneri
sati