Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Ce alimente declanșează arsuri la stomac primăvara și cum le poți evita

Ce alimente declanșează arsuri la stomac primăvara și cum le poți evita

Ioana Dobre
1 minut de citit Publicat la 15:00 17 Mai 2025 Modificat la 15:00 17 Mai 2025
GettyImages-494877801
Soluții practice pentru a evita arsurile, crampele abdominale și balonarea. Foto: getty images

Primăvara aduce nu doar vreme mai bună și o abundență de verdețuri proaspete, ci și o sensibilitate crescută a stomacului, avertizează medicul nutriționist Anca Hâncu. Aceasta explică de ce multe persoane resimt mai acut simptome digestive în această perioadă și oferă soluții practice pentru a evita arsurile, crampele abdominale și balonarea.

„Sunt fenomene inflamatorii care apar cu o anumită sezonalitate. Pe de altă parte, și noi le stimulăm prin alimentație – prin consumul crescut de verdețuri, ceapă verde, ridichi. Acestea pot fi tolerate până la un anumit prag, dar în exces pot provoca dureri, arsuri, balonare sau crampe”, explică medicul.

În loc să renunțăm complet la alimentele de sezon, medicul recomandă prepararea lor într-o formă mai blândă pentru stomac. „Putem încerca variante fierte – în supe, ciorbe, cum ar fi o ciorbă de lobodă, mai ales dacă este cu borș fermentat. Ne vor ajuta foarte mult”, adaugă specialista.

Totodată, ea atrage atenția asupra factorilor care agravează disconfortul gastric: „Trebuie să evităm cafeina, alcoolul și fumatul. Stresul are și el un rol negativ semnificativ.”

Pentru o alimentație ușor digerabilă, medicul recomandă mâncăruri gătite prin fierbere, coacere sau la grătar. „Legumele precum morcovul, dovlecelul sau cartofii dulci, pregătite la cuptor sau sub formă de piure, sunt bine tolerate. La fel, combinațiile cu pește, pui la cuptor sau cotlet de porc sunt mai ușoare decât o carne grasă prăjită.”

Fructele crude, în special citricele, ar trebui consumate cu prudență. „Un măr copt sau o pară coaptă sunt mult mai bine tolerate. Putem opta pentru compoturi până ne reechilibrăm digestiv”, sfătuiește medicul.

În cazul simptomelor persistente sau apărute brusc, este indicat un consult medical. „Toată această simptomatologie se poate agrava. Medicul este cel care decide dacă este nevoie de tratament medicamentos, alături de modificările de stil de viață.”

Un alt aspect important este ritmul meselor: „Pentru gastrite și ulcere, este recomandat să avem trei mese principale și două gustări sănătoase. Mâncatul rar și în cantități mari, mai ales seara, suprasolicită stomacul. De asemenea, cei cu reflux gastroesofagian ar trebui să lase 2-3 ore între cină și culcare și să doarmă cu capul ușor ridicat.”

Dr. Anca Hâncu va participa la evenimentul Longevity Expo Forum Fest, Ediția a II-a,  care va avea loc pe 27-28 mai, unde intrarea este gratuită. Cei interesați de sănătatea digestivă vor putea afla mai multe despre cum să-și protejeze stomacul și să gestioneze afecțiuni precum gastrita sau refluxul.

Ştiri video recomandate
×
Etichete: Anca Hâncu

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close