Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Gerul ne dă târcoale. Primul semn al hipotermiei şi cum se vindecă degerăturile

Gerul ne dă târcoale. Primul semn al hipotermiei şi cum se vindecă degerăturile

Gerul ne dă târcoale. Primul semn al hipotermiei şi cum se vindecă degerăturile
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    10 Dec 2016   •   10:00

Degerăturile și hipotermia sunt urgențe medicale care pot duce rapid la inconștiență sau chiar la deces, dacă persoanei în cauză nu i se acordă primul ajutor, potrivit Ziarulunirea.ro.

Hipotermia se instalează atunci când o persoană stă mult timp în frig, iar pierderile de căldură depășesc capacitatea organismului de a o sintetiza. Frisoanele sunt principalul semn. De asemenea, pot apărea: piele rece și palidă; tulburări de echilibru și de vorbire; parestezii (amorțeli) la nivelul mâinilor și degetelor; apatie sau chiar afectarea capacităților intelectuale ori halucinații.

Persoana care suferă de hipotermie trebuie transportată imediat într-un loc încălzit. Bolnavul nu se încălzește brusc, cu surse externe de căldură de genul radiatoarelor sau caloriferelor electrice, deoarece se pot produce leziuni. Pentru a-i regla temperatura corpului, cel mai bine este să i se scoată hainele ude și reci și să se acopere cu pături calde și sticle sau comprese cu apă fierbinte.

Bătrânii, copiii și bolnavii cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabet, hipotiroidism, afecțiuni neurologice sau psihice, sunt principalele categorii care prezintă risc crescut de apariție a hipotermiei. 

×
Subiecte în articol: ger frig inghet hipotermie
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close