Antena 3 CNN Politică Nicușor Dan va propune Consiliului General mărirea plafonului prețului suportat de bucureșteni la termoficare: “E firesc să plătească toată lumea mai mult“

Nicușor Dan va propune Consiliului General mărirea plafonului prețului suportat de bucureșteni la termoficare: “E firesc să plătească toată lumea mai mult“

Nicușor Dan a vorbit, luni seara, despre majorarea prețului la energie pentru bucureșteni, care aduce şi o creştere a subvenţiei din partea Primăriei Capitalei.

Nicușor Dan va propune Consiliului General mărirea plafonului prețului suportat de bucureșteni la termoficare: “E firesc să plătească toată lumea mai mult“
Sursa foto: Agerpres
de Mia Lungu    |    31 Ian 2022   •   22:06

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a făcut precizări legate de majorarea preţului pe care bucureştenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare îl vor plăti pentru încălzire şi apă caldă. 

“Avem o situaţie excepţională, care e la nivel european, creşterea preţului la energie, ceea ce înseamnă că subvenţia şi preţul pe care oamenii îl plăteau s-au dublat, practic. Situaţia particulară a Bucureştiului este că avem o primărie generală şi nişte primării de sector şi sarcina subvenţiei pentru căldură care este exclusiv pe umerii Primăriei Generale.

Noi avem un buget de 4 miliarde, iar din acest buget, tradiţional 1 miliard se duceau pe transportul public, ca subvenţie, 1 miliard către termie, 2 miliarde către celelalte cheltuieli, spitale, străzi, iluminat public, semafoare, parcuri. Acum, dacă subvenţia la termie nu mai e un miliard, ci două miliarde, asta înseamnă că bugetul real care era pentru toate celelalte se reduce la jumătate, de la 2 miliarde, la un miliard. Sperăm în continuare la un ajutor de la Guvern, cerem mai mult decât au cerut celelalte primării din ţară.

980 lei este un tarif care a funcţionat o anumită perioadă, până la 31 decembrie, după care a intrat în vigoare scăderea de TVA, acum este 860 lei TVA inclus, faţă de 500 lei cât era la 1 noiembrie, când a intrat în vigoare scumpirea asta de gaz. Din cei 500, populaţia plătea 160, Primăria plătea 340. Acum, din 860, populaţia plăteşte 145 şi restul îl plăteşte Primăria Municipiului Bucureşti“, a spus primarul general.

Nicușor Dan va propune Consiliului general să voteze mărirea plafonului suportat de populaţie pentru termoficare

“Eu sper la două lucruri. În primul rând, Consiliul general să fie de acord cu mărirea plafonului preţului suportat de populaţie, pentru că în alte oraşe din România este între 300 şi 500 de lei, numai la Bucureşti este 143 de lei, acum, cu scăderea TVA. Pe de altă parte, o parte din această creştere a preţului la gaz să fie suportată şi de la nivel central.

Eu cred că bucureştenii vor înţelege că este un sistem în care trebuie să facem investiţii şi cred că ei vor mai degrabă să ştie că într-un an-doi o să le fie mai bine iarna şi nu o să stea cu frică tot timpul că au sau nu au căldură şi apă caldă. Pe de altă parte ei văd că vecinii lor care au centrală de apartament plătesc mult mai mult şi cred că în acest context e firesc să plătească toată lumea mai mult“, a mai spus, la B1TV, Nicuşor Dan.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close