Antena 3 CNN Război în Israel Primele convoaie cu ajutoare pentru civilii din Gaza, insuficiente pentru oamenii afectaţi de război

Primele convoaie cu ajutoare pentru civilii din Gaza, insuficiente pentru oamenii afectaţi de război

În Gaza a intrat un al treilea convoi cu ajutoare. Potrivit ONU, 20 de camioane au trecut prin punctul de frontieră de la Rafah, dintre Egipt şi Gaza. Numărul camioanelor care au pătruns de sâmbătă până acum în acest teritoriu palestinian a ajuns la 54. 

de Andreea Cigolea    |    24 Oct 2023   •   06:23

Criza umanitară din Gaza se acutizează de la o zi la alta, de la o oră la alta. Oficialii ONU anunţă că ajutoarele care trec graniţa sunt departe de a fi suficiente pentru nevoile sutelor de mii de oameni care şi-au părăsit locuinţele din nordul teritoriului. 

Organizația Națiunilor Unite afirmă că este nevoie de cel puțin 100 de camioane pe zi pentru a asigura nevoile de bază ale celor 2,4 milioane de locuitori din Gaza. 

Asta, în timp ce bombardamentele israeliene masive declanșate de atacul Hamas continuă şi sunt soldate deja cu mii de morți. Lucrătorii umanitari au declarat că este nevoie de mult mai mult ajutor pentru a face față crizei umanitare din Gaza, unde aproape jumătate dintre locuitorii teritoriului și-au părăsit casele. 

Agenția umanitară a ONU a declarat că un singur convoi a transportat sâmbătă aproximativ patru procente din importurile dintr-o zi obișnuită înainte de război și "o fracțiune din ceea ce este necesar după 13 zile de asediu complet".  

Armata israeliană a declarat că situația umanitară este "sub control", chiar dacă ONU a cerut intrarea a 100 de camioane pe zi.  Israelul și-a repetat apelurile pentru ca oamenii să părăsească nordul Gaza, inclusiv prin aruncarea de pliante din aer. 

De asemenea, a estimat că 700.000 de persoane au fugit deja. Dar sute de mii au rămas. Acest lucru ar crește riscul de pierderi masive de vieți omenești în rândul civililor în orice ofensivă terestră. 

×
Subiecte în articol: razboi Israel ajutoare gaza Rafah
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close