Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Atletul cu proteze de carbon în locul picioarelor, Oscar Pistorius, la Olimpiada din 2012

Atletul cu proteze de carbon în locul picioarelor, Oscar Pistorius, la Olimpiada din 2012

Atletul cu proteze de carbon în locul picioarelor, Oscar Pistorius, la Olimpiada din 2012
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
22 Iul 2011   •   15:13

Olimpiada din 2012 va avea un erou cu o remarcabilă poveste de viaţă. Un atlet din Africa de Sud s-a calificat la cursa de 400 de metri, deşi nu are picioare. A reuşit, cu ajutorul protezelor, să devină unul dintre cei mai rapizi oameni de pe planetă.
 
În cursa vieţii, nu pornim toţi cu şanse egale. Lui Oscar Pistorius i s-au furat picioarele la blockstart. S-a ridicat, a crezut în el, s-a luptat cu prejudecăţile şi mila oamenilor. Dar marele război l-a dat cu soarta. Şi a câştigat.

"Visul pe care-l am este să particip într-o bună zi la Olimpiadă. Cred că sigur se va întâmpla în 2012", a spus Oscar Pistorius, atlet calificat la Olimpiada de la Londra.

Nu vorbeşte despre Olimpiada persoanelor cu dizabilităţi. Ci despre Olimpiada mare, de anul viitor, de la Londra. Oscar va fi primul atlet din lume care va concura fără picioare. A reuşit să se califice şi la Campionatele Mondiale de Atletism din Coreea de Sud.

"În 2012, voi avea 25 de ani şi este un ţel pe care vreau să-l ating", a mai spus atletul.

Doar un atlet adevărat poate să înţeleagă incredibila voinţă a tânărului sud-african. Cu o medalie de aur olimpică şi cu nouă titluri mondiale în palmares, Gabriela Szabo este impresionată de povestea lui Oscar.

"Ce poate să fie mai frumos decât să vezi un sportiv, cu ambele picioare amputate şi care aleargă cu proteze, că aleargă cot la cot cu sportivii de mare performanţă şi că face şi performanţă foarte mare. Adică timpul lui la 400 de metri este un timp extraordinar de valoros", este de părere Gabriela Szabo, cea mai bună atletă a lumii în 1999.

Cine şi-ar fi imaginat o asemenea turnură a sorţii, în urmă cu 24 de ani? Atletul sud-african s-a născut fără peroneu, la ambele picioare. La 11 luni, acestea i-au fost amputate.

Chemarea pentru sport şi pentru competiţie era mult prea mare. Chiar şi pentru el. A ajuns un sportiv desăvârşit. A jucat până şi rugby. Însă de când a cerut să participe la competiţiile pentru oameni fără dizabilităţi, au început şi contestaţiile. Brusc, oamenii nu l-au mai privit cu milă sau admiraţie, ci cu suspiciune.

"Nu-mi imaginez cum e să priveşti protezele ca pe un avantaj", spune Oscar Pistorius, atlet calificat la Olimpiada de la Londra.

A fost suspendat din competiţii timp de doi ani. Curtea Internaţională de Arbitraj i-a dat câştig de cauză şi Oscar s-a întors pe pistă. La Olimpiadă, va schimba istoria şi are şansa să ajungă cel mai rapid atlet din lume, cu sau fără picioare.

×
Subiecte în articol: Oscar Pistorius picioare Olimpiada
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close