Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Erori jenante la JO. O sportivă a pierdut o medalie pentru că startul la biatlon s-a dat greşit

Erori jenante la JO. O sportivă a pierdut o medalie pentru că startul la biatlon s-a dat greşit

Erori jenante la JO. O sportivă a pierdut o medalie pentru că startul la biatlon s-a dat greşit
Sursa foto: Anna Carin Olofsson-Zidek
17 Feb 2010   •   18:02

Concursurile de urmărire din cadrul probei de biatlon de la Jocurile Olimpice de la Vancouver au scos la iveală cât de (ne)pregătiţi au fost organizatorii canadieni. Doi schiori au fost trimişi mai devreme în concursul masculin de 12,5 kilometri, iar mai devreme o concurentă din proba de 10 kilometri feminin plecase mai târziu decât trebuia. La feminin, erorile au afectat-o pe o sportivă care, din câte se pare, ar fi câştigat medalia de bronz dacă nu ar fi fost ţinută în loc.
Particularitatea concursului de urmărire din cadrul probei de biatlon este faptul că participanţii nu pleacă în acelaşi timp, şi la un interval stabilit în funcţie de rezultatele de la sprint. De aici pot apărea multe probleme legate de respectarea mai mult sau mai puţin exactă a acestui parametru. Marţi, la proba de biatlon de la Vancouver, nu mai puţin de trei sportivi nu şi-au respectat timpii de plecare, fapt ce s-a văzut şi în clasamentul final al curselor de masculin şi feminin. În prima de masculin, totuşi, eroarea a fost corectată, iar biatloniştii au fost retrogradaţi în clasament.
Problemele au început la concursul feminin, în care suedeza Anna Carin Olofsson-Zidek a fost ţinută în loc de organizatori în mod greşit şi a pierdut 14 secunde. Îngrijorător este faptul că sportiva a încheiat cursa la 11 secunde şi o zecime de ocupanta locului trei, fapt ce ridică discuţia dacă nu i-ar fi fost, practic, luată o medalie dintr-o greşeală elementară.
În concursul masculi, americanul Jeremy Teela şi canadianul Jean Philipppe Leguellec au plecat mai devreme decât erau programaţi în ciuda faptului că organizatorii le-au strigat să rămână la start. Nu mai puţin de 22 de secunde a "furat" americanul atunci când a plecat şi a încheiat concursul pe locul al 20-lea. Cu toate acestea, a primit apoi o penalizare şi a terminat concursul pe locul 24. Canadianul Leguellec a încheiat chiar pe locul 5 după ce a plecat mai devreme cu 30 de secunde, dar a fost coborât pe 11, în cele din urmă.
"Este jenant. Nu înţeleg de ce avem parte de asemenea dovezi de incompetenţă", a declarat delegatul tehnic al Uninii Internaţionale de Biatlon, Norbert Baier, potrivit Mediafax.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: jo 2010 urmarire
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close