Antena 3 CNN Travel Capri, insula unde sirenele l-au atras pe Ulise

Capri, insula unde sirenele l-au atras pe Ulise

Una dintre minunile Lumii, unde grecii antici și romanii își găseau loc de refugiu și considerau că merg pe tărâmul nimfelor, este Insula Capri, din Italia.

Capri, insula unde sirenele l-au atras pe Ulise
Sursa foto: Rodica Pavel
de Diana Scarlat    |    11 Mai 2023   •   13:12

Insula Capri, colonizată de greci în secolul al VII-lea înainte de Hristos, aparține astăzi de Italia și este situată la intrarea în Golful Napoli. Are o suprafață de 6,7 km lungime și aproximativ doi kilometri lățime, în total măsurând doar 10,4 kilometri pătrați, dar este fascinantă prin dispunerea pe verticală a construcțiilor din zonele locuite, ce dau impresia că se ridică direct din mare, pe versanții împăduriți. Stâncile abrupte de calcar se înalță din adâncurile mării, oferind o priveliște de basm. La cea mai mare altitudine de pe insulă (589 de metri) este Monte Solaro.

Insula era loc de odihnă pentru împărații romani Augustus și Tiberius, care se retrăgeau aici pentru a scăpa de agitația Romei antice. Orașului Sorrento se află la numai 20 de kilometri distanță, iar insula este, de fapt, o prelungire a peninsulei montane Amalfi, unde se află Sorrento. Dinstanța între insulă și orașul Napoli este de numai 43 de kilometri. Fiind atât de aproape de orașul frecvent vizitat de celebrități care au cam aceleași preferințe ca împărații romani din antichitate, insula este faimoasă și pentru vizitele făcute adesea de vedete, dar și de paparazzi, care sunt pe urmele lor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Zilnic vin aici sute de bărci care aduc vizitatori din întreaga lume și din toate categoriile de vârstă, atrași de frumusețea naturală a locului și de obiectivele turistice. Unul dintre ele este Grotta Azzurra (Grota Albastră), peștera masivă inundată, cu deschidere în mare, unde lumina soarelui reflectată face ca peștera să pară aprinsă din interior cu o strălucire albastră. Altul este Marina Piccola locul în care Ulise și mateloții lui au fost ademeniți de sirene. Este și portul cu cel mai mult soare, protejat de vânt datorită stâncilor abrupte, situat pe coasta de sud. Aici este adesea suficient de cald pentru a face plajă chiar și pe timpul iernii.

Există trei localități mai importante pe insulă, cea mai mare fiind Capri. Pe coasta de nord se poate acosta în Portul Marina Grande, iar în vest se vizitează Anacapri, unde se poate ajunge pe 784 de trepte săpate în stâncă, de unde se poate merge mai departe, spre Grota Albastră, o peșteră absolut fabuloasă, a cărei apă este de un albastru intens, așa cum nu se mai poate vedea în altă parte a lumii.

Agențiile de turism care organizează circuite în Italia, în special în zona Napoli, oferă și opțiunea unei excursii cu barca în Insula Capri. Prețurile excursiilor pornesc de la aproximativ 60 de euro de persoană și ajung până la 140 de euro, în funcție de durata călătoriei și de ceea ce include oferta. O astfel de excursie durează circa 9-10 ore și se fac opriri pentru vizitarea unor obiective turistice importante, pentru masa de prânz și suveniruri, dar și pentru plajă sau snorkeling, în funcție de oferta agenției. De obicei, pentru o astfel de excursie opțională de o zi se recomandă ca turiștii să aibă haine pentru barcă și alt rând de haine pentru plimbările pe insulă și pentru plajă, inclusiv ochelari de soare, pălării și costume de baie, prosop și creme de protecție solară, dar și bani cash.

×
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close