Antena 3 CNN Travel Pamporovo, cea mai sudică stațiune de schi din Europa

Pamporovo, cea mai sudică stațiune de schi din Europa

Stațiunea Pamporovo este situată în munţii Rhodopi, fiind una dintre cele mai sudice staţiuni de schi din Europa, cea mai însorită staţiune montană din Bulgaria, cu zăpadă din abundență, pe toată durata sezonului de iarnă.

Pamporovo, cea mai sudică stațiune de schi din Europa
Sursa foto: Unsplah.com
de Diana Scarlat    |    06 Ian 2023   •   08:06

Pârtiile sunt la o altitudine de 1.650 de metri. Stațiunea se află la aproximativ 260 km distanță față de Sofia.

Stațiunea este foarte populară, fiind vizitată nu doar pe timp de iarnă, ci și vara. Este un concept ideal pentru familii, multe dintre pârtiile de aici fiind cu grad redus de dificultate, bune mai ales pentru începători sau pentru schiorii și snowboarderii cu performanțe medii. Dar se organizează și competiții de schi, încă din anul 1972, când a avut loc prima Balcaniadă de la Pamporovo.

Istoria stațiunii și denumirea ei pleacă de la vechiul proprietar al terenului, un crescător de vite din perioada interbelică, pe nume Raicio, care toamna strângea fânul și-l încărca într-un tren - „pampor”. Localnicii au numit mai întâi acest loc „Pamporovo”, denumirea însemnând „locul celui cu trenul”. După al doilea război mondial, întreaga regiune a fost abandonată, iar în anul 1958 a ajuns aici un grup de tineri geologi, aceștia fiind impresionați de frumusețea peisajului, dar și de faptul că zăpada rezistă pe culmi mai mult de cinci luni pe an. Ei au recomandat statului să pună în valoare locul și astfel s-a ajuns la începerea construirii primelor vile pentru agrement, în 1961.

Stațiunea a fost denumită inițial Vasil Kolarov, luând numele unuia dintre liderii comuniști bulgari, dar ulterior, după prima fază a dezvoltării, i s-a dat numele Pamporovo, așa cum îi spuneau deja localnicii. Încă de la prima Balcaniadă care a avut loc aici la mai puțin de un deceniu de la începerea construirii stațiunii, existau deja hoteluri moderne, cu piscine interioare și zone de agrement, care în următoarele decenii au continuat să se dezvolte, atrăgând turiști din întreaga Europă.

Pamporovo este mai puțin frecventată de români, fiind la distanță mai mare decât Bansko sau Borovets, însă a devenit o atracție pentru cei care vor să facă noi descoperiri. Oferta pentru sporturile de iarnă este foarte bună, stațiunea având 55 de km de pârtii de schi alpin și 38 km de piste de schi fond deservite de 18 instalații de transport pe cablu, cu o capacitate totală de 13.000 de persoane pe oră.

Pârtiile sunt nivelate permanent cu utilaje speciale și există tunuri de zăpadă care sunt folosite pentru îmbunătăirea zăpezii, ajutând la coborâre. Pentru începători, în stațune sunt peste 100 de instructori de schi și snowboarding. Instructorii vorbesc, în general, mai multe limbi străine, fiind pregătiți pentru a-i ajuta pe turiștii care vizitează Bulgaria. Stațiunea e și astăzi în expansiune, astfel că s-au amenajat noi pârtii de schi la Stoykite, localitatea aflată la o distanță de circa 5 km de Pamporovo, spre vest.

În luna ianuarie pot fi găsite oferte foarte bune de cazare, atât prin agențiile de turism, cât și prin Booking sau alte platforme online, începând de la circa 35-40 de euro de persoană pe noapte la un complex de apartamente precum Green Life Family Apartments Pamporovo, sau Pamporovo Rhodopi Pearl Apartments. Prețurile sunt de circa 50 de euro de persoană pentru o noapte de cazare la un hotel de trei stele, precum Sunny Hills Ski&Wellness, ajungând la 60-70 de euro pe noapte la un hotel de patru sau cinci stele precum Hotel Orlovetz, Hotel Orpheus - Casino and SPA sau Perelik HotelS. Hotelierii și agențiile de turism au și foarte multe oferte speciale în această perioadă, la prețuri reduse cu până la 35% față de a doua jumătate a lunii decembrie.

×
Subiecte în articol: Pamporovo
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close