Antena 3 CNN Externe Primele fotografii cu un avion "invizibil", fabricat de China, îi îngrijorează pe americani

Primele fotografii cu un avion "invizibil", fabricat de China, îi îngrijorează pe americani

Primele fotografii cu un avion "invizibil", fabricat de China, îi îngrijorează pe americani
Sursa foto: Foto: The Wall Street Journal
05 Ian 2011   •   19:54

Primele fotografii în care apare un avion de vânătoare invizibil pentru radare (stealth, n.r.), construit de China, au provocat rumoare după ce au fost publicate pe internet. Imaginile, făcute publice pe numeroase site-uri atât chineze cât şi din alte ţări, prezintă prototipul J-20 care efectuează teste pe sol, la viteze mari, unul dintre ultimii paşi înainte ca aparatul să zboare pentru prima oară, relatează The Wall Street Journal, care citează experţi din aviaţia militară.

Originea exactă a fotografiilor nu este cunoscută, deşi par să fi fost făcute de la sol de entuziaşti chinezi, undeva în preajma Institutului de design aeronautic Chengdu din vestul Chinei, unde este dezvoltat aparatul J-20. Unii experţi susţin însă că imaginile cu prototipul avionului „stealth” sunt „fabricate”. Aparatul de zbor este numit „invizibil” deoarece e astfel proiectat încât nu poate fi detectat de radare sau senzori cu infraroşu.

Pe de altă parte, mulţi alţi experţi spun că fotografiile sunt reale, şi indică faptul că Beijing-ul face progrese mai rapide decât se estimase, în fabricarea unui rival al avionului american F-22, singurul avion „invizibil” care este folosit astăzi în lume.

Ministrul chinez al Apărării nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste imagini. Însă, chiar şi fără o confirmare oficială, fotografiile provoacă îngrijorare în SUA în privinţa modernizării militare a Chinei, care include şi iminenta lansare a primului său portavion.

Astfel de arme, mai scrie Wall Street Journal, vor spori puterea Chinei care va putea contracara intervenţiile Statelor Unite în conflilcte precum cel referitor la Taiwan şi va contesta supremaţia navală a americanilor în regiunea Asia-Pacific.

×
Subiecte în articol: avion China America
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close