Antena 3 CNN Externe Scandalul de spionaj continuă: Şeful filialei CIA din Berlin este EXPLUZAT din Germania

Scandalul de spionaj continuă: Şeful filialei CIA din Berlin este EXPLUZAT din Germania

Scandalul de spionaj continuă: Şeful filialei CIA din Berlin este EXPLUZAT din Germania
10 Iul 2014   •   17:08

Autorităţile germane au decis să-l expulzeze din ţară pe directorul filialei CIA din Berlin, ca măsură represivă faţă de ultimul scandal de spionaj.

Expulzarea survine la scurt timp după ce doi cetăţeni germani au fost deconspiraţi, fiind suspectaţi că erau agenţi dubli. Cei doi făceau parte din aparatul de securitate de la Berlin şi sunt bănuiţi că furnizau secrete de stat agenţilor americani.

Potrivit preşedintelui comisiei de conducere a Bundestagului, "măsura este o reacţie la eşecurile repetate de a lucra împreună (n.r. cu partenerii americani) în sprijinirea intereselor comune".

Cele două noi cazuri de spionaj, care au fost făcute publice succesiv, la un interval foarte scurt de timp, a crescut şi mai mult animozitatea dintre cele două state. Relaţiile dintre Washington şi Berlin au început să se tensioneze treptat odată cu informaţiile de anul trecut, privind activitatea NSA pe teritoriu Germaniei, inclusiv interceptarea telefonului personal al cancelarului Angela Merkel.

Merkel a criticat în termeni diplomatici prezenţa spionilor americani în Germania, susţinând că "atunci când relaţiile de bun simţ sunt prezente, spionajul este o risipă inutilă de forţe", informează Der Spiegel.
"În această manieră, nu poţi vedea pădurea de copaci!", a precizat Merkel.



Un ofiţer al serviciilor de informaţii germane a fost arestat săptămâna trecută de către autorităţile berlineze, bănuit că era agent dublu.
De asemenea, ieri au apărut indicii referitoare la un militar al aceloraşi servicii secrete, dar cu grad ierarhic inferior, care ar fi implicat şi el în activităţi bipartizane.

Cel din urmă ar fi luat legătura "intensiv" cu agenţii americani şi se afla de ceva vreme sub monitorizarea Direcţiei de Informaţii a Armatei germane, relatează Die Welt.

Până acum, oficialii SUA nu au negat acuzaţiile germanilor, preferând să păstreze tăcerea pe marginea acestor cazuri de spionaj.

×
Subiecte în articol: germania, berlin CIA NSA
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close