Antena 3 CNN Timp liber Film Bogdan Dumitrache, cot la cot cu Jude Law şi Matt Damon în competiţia Festivalului de la Berlin

Bogdan Dumitrache, cot la cot cu Jude Law şi Matt Damon în competiţia Festivalului de la Berlin

Bogdan Dumitrache, cot la cot cu Jude Law şi Matt Damon în competiţia Festivalului de la Berlin
27 Ian 2013   •   12:14
Bogdan Dumitrache, actorul principal din „Poziția copilului”, intră în cursă pentru trofeul de interpretare masculină al Festivalului Internațional de Film de la Berlin (7 – 17 februarie), cot la cot cu nume ca Jude Law, Matt Damon sau Shia LaBeouf. „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, este singurul lungmetraj românesc inclus în selecția oficială a celei de-a 63-a ediții a Berlinalei și concurează pentru Ursul de Aur cu alte 18 producții.

Pentru Ursul de Argint acordat celui mai bun actor vor concura, printre alții, Matt Damon, cu rolul principal din „Promised Land”, în regia lui Gus Van Sant, Jude Law (thriller-ul „Side Effects”, de Steven Soderbergh), Paul Rudd („Prince Avalanche”, de David Gordon Green) sau Shia LaBeouf, starul din „The Necessary Death of Charlie Countryman”, regizat de Fredrik Bond și filmat anul trecut în România.

„Anul acesta, competiția de la Berlin este una foarte interesantă, atât pentru noi, ca actori, cât și pentru Călin, ca regizor. E o senzație interesantă să știi că intri în competiție cu actori cu renume pe la Hollywood. Mă bucură competiția, dar, deși fac un rol bun, eu tura asta mizez pe «mama», Luminița Gheorghiu. Personajul pe care îl interpretez, Barbu, este cel în jurul căruia se țese intriga, fără ca acesta să apară însă foarte mult în film. De aceea, ce a trebuit să fac în secvențele mele a fost să-l exprim cât mai bine”, declară Bogdan Dumitrache.

Actorul joacă rolul unui fiu care încearcă să se desprindă de o mamă posesivă (Luminița Gheorghiu). Într-un moment critic al vieții lui, ea face tot ce-i stă în putință să-l recâștige. Celor doi actori li se alătură, într-o distribuție selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov. 

Bogdan Dumitrache (35 de ani) a studiat actoria la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa lui Mircea Albulescu. Și-a făcut debutul în teatru în 2000, dar l-a abandonat în favoarea filmului. Actorul a avut roluri memorabile în „Trafic” (Cătălin Mitulescu, 2004), premiat cu Palme d’Or pentru scurtmetraj, „Lecția de box” (Alexandru Mavrodineanu, 2007) sau „Portretul luptătorului la tinerețe” (Constantin Popescu, 2009), care i-a adus un trofeu Gopo pentru rol secundar masculin. Pentru prestația din filmul lui Adrian Sitaru, „Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2011), a câștigat Leopardul de Argint pentru Cel mai bun actor și premiul Gopo. A devenit cunoscut publicului larg și grație rolului din serialul HBO „În derivă”.

„Poziția copilului” va intra pe marile ecrane din întreaga țară pe 8 martie, distribuit de Parada Film. Distribuitorul internațional este compania germană Beta Cinema, care va reprezenta filmul la European Film Market, piața de filme a Festivalului de la Berlin. Beta Cinema este unul dintre cei mai respectați distribuitori europeni de film independent. În fiecare an, alege să promoveze un număr limitat de 10 – 15 producții independente cu potențial comercial, pentru a se putea concentra pe traseul fiecăreia dintre ele. În portofoliul Beta Cinema s-au aflat filme ca „Il Divo”, de Paolo Sorrentino, câștigătorul Premiului Juriului la Cannes 2008, „The Counterfeiters”/ „Falsificatorii de bani” (2007) sau „The Lives of Others” (2006), ambele câștigătoare ale Premiului Oscar pentru film străin.

Trailer-ul filmului poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=ZtoCo9pJ2yU

"Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul și sound design-ul îi aparțin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, sunetul – de Cristian Tarnovețchi, costumele de Irina Marinescu, iar machiajul de Dana Roșeanu și Domnica Sava. Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer și Ada Solomon.

„Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, Soti Cable Neptun, cu participarea HBO România.

Noutăți, fotografii și imagini video puteți găsi și pe pagina de Facebook a filmului: https://www.facebook.com/PozitiaCopilului.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: pozitia copilului
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close