Antena 3 CNN Actualitate Media Sediul unei reviste din Franţa, distrus de un cocktail Molotov. Profetul Mohamed a apărut glumind pe copertă

Sediul unei reviste din Franţa, distrus de un cocktail Molotov. Profetul Mohamed a apărut glumind pe copertă

Sediul unei reviste din Franţa, distrus de un cocktail Molotov. Profetul Mohamed a apărut glumind pe copertă
Sursa foto: Foto: ookaboo.com
02 Noi 2011   •   13:16

Sediul revistei franceze de umor Charlie Hebdo a fost distrus de un cocktail Molotov, a anunţat poliţia franceză, citată de BBC. Incidentul are loc la o zi după ce publicaţia a anunţat că l-a numit redactor-şef pentru următoarea sa ediţie pe profetul Mohamed. De asemenea, pe coperta ediţiei era o caricatură a profetului făcând un comentariu hazliu.

Potrivit reprezentanţilor revistei, intenţia lor a fost de a „celebra“ victoria partidului islamist în alegerile din Tunisia, luna trecută.

„Nu mai avem nici o publicaţie. Tot echipamentul nostru a fost distrus“, a declarat un redactor Charlie Hebdo.

Un martor la scenă, Patrick Pelloux, a declarat pentru AFP că un cocktail Molotov a fost aruncat pe o fereastră a sediului şi a declanşat un incendiu la computere.

„Totul a fost distrus“, a adăugat martorul. Nici o persoană nu a fost rănită în incident.

Site-ul oficial al publicaţiei a fost, de asemenea, victima unui atac. Un mesaj ameninţător la adresa Charlie Hebdo a fost postat în limbile turcă şi engleză pe website-ul revistei franceze.

Ediţia revistei care era în curs de publicare miercuri era denumită Charia Hebdo - un joc de cuvinte provenind de la termenul islamic sharia.

Pe copertă era o caricatură de-a lui Mohamed care spunea: „100 de lovituri de bici dacă nu mori de râs“.

În cuprinsul revistei se regăsesc, printre altele, un editorial atribuit Mohamed şi mai multe benzi desenate, una dintre acestea fiind cu profetul care are un nas roşu de clovn.

Desenarea Profetului Mohamed este strict interzisă în lumea islamică.

Într-o declaraţie făcută marţi, reprezentanţii revistei au declarat că au fost motivaţi de victoria recentă a partidului islamic Ennadha în alegerile din Tunisia. Aceştia au negat faptul că ar fi încercat să instige.

„Nu dorim să provocăm şi mai mult. Vrem doar să ne facem treaba ca de obicei. Singura diferenţă este că, săptămâna aceasta, Mohamed este pe copertă, ceea ce se face destul de rar“, a declarat, marţi, Charb caricaturistul şi redactorul-şef al revistei de satiră.

În 2007, Charlie Hebdo a re-publicat 12 caricaturi controversate ale profetului Mohamed. Un ziar din Danemarca, Jyllands-Poste, a publicat pentru prima dată materialele, provocând un val de furie în lumea musulmană.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close