Antena 3 CNN Actualitate Orban: România riscă penalizări de 40.000 euro/zi pentru întârzierea legii Big Brother

Orban: România riscă penalizări de 40.000 euro/zi pentru întârzierea legii Big Brother

Orban: România riscă penalizări de 40.000 euro/zi pentru întârzierea legii Big Brother
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    16 Mai 2012   •   23:24

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a atenţionat, miercuri, că Parlamentul trebuie să adopte până la finalul acestei luni legea retenţiei datelor de comunicaţii, altfel România riscând să plătească pentru fiecare zi corecţii financiare de peste 40.000 de euro plus o sumă forfetară de peste un milion de euro.

"Am făcut o informare care sunt riscurile legate de netranspunerea urgentă a directivei europene privind retenţia datelor. Miza este la Parlament, unde este proiectul de lege acum", a declarat Leonard Orban, potrivit Agerpres.

Aşadar, Parlamentul trebuie să adopte legea respectivă cel târziu până la finalul lunii mai, iar în caz contrar Colegiul Comisiei poate decide să trimită cazul la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care dispune sancţiunile financiare faţă de România, a adăugat demnitarul.

Comisia Europeană desfăşoară, în prezent, 47 de proceduri preliminare de infringement împotriva României, dintre care şase sunt într-un stadiu mai avansat. Nicio procedură de infringement nu a ajuns însă la CJUE, a precizat Orban.

Supranumit de presă Legea "Big Brother", proiectul legii retenţiei datelor de comunicaţii electronice prevede că furnizorii de internet şi de telefonie sunt obligaţi să stocheze pentru un an toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mailuri.

Companiile nu vor reţine însă şi date referitoare la conţinutul e-mailurilor sau al convorbirilor telefonice.   

În 2008, Parlamentul a adoptat aşa-numita Legea "Big Brother", dar Curtea Constituţională a decis un an mai târziu că actul normativ încalcă Legea fundamentală.

×
Subiecte în articol: leonard orban România
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close