Antena 3 CNN Actualitate Cultură Misterul urechii lui Van Gogh: Artistul şi-a tăiat-o când a aflat că fratele său se va însura

Misterul urechii lui Van Gogh: Artistul şi-a tăiat-o când a aflat că fratele său se va însura

Misterul urechii lui Van Gogh: Artistul şi-a tăiat-o când a aflat că fratele său se va însura
28 Dec 2009   •   23:34

Un critic de artă crede că a desluşit misterul urechii tăiate a lui Van Gogh. Celebrul artist aflase că fratele său Theo, de care depindea emoţional şi material, urma să se căsătorească. Potrivit publicaţiei Times, cheia misterului stă într-un tablou pictat la scurtă vreme după Crăciunul lui 1888, când pictorul, puternic afectat de o boală psihică, şi-a tăiat urechea.

Martin Bailey a studiat la microscop lucrarea Natură morată cu tablă de desen, expusă în ianuarie 1889. În tablou se poate vedea un plic, despre care Bailey susţine că este chiar scrisoarea prin care Theo îşi anunţa fratele că se va căsători. Pentru artist acest anunţ era echivalent cu pierderea alocaţiei lunare, de care depindea.



În jurul contextului în care Van Gogh şi-a pierdut urechea au fost ţesute de-a lungul anilor diverse istorii. Unii autori au susţinut că boala mintală care pusese stăpânire pe artist l-a făcut să îşi taie urechea, alţii cred că pictorul era drogat din cauza plumbul conţinut de culorile pe care le folosea pentru a-şi realiza picturile. Mulţi au pus accesul său de nebunie pe seama bruştei despărţiri de prietenul său Paul Gaugain, dar sunt şi câţiva autori care spun că Gaugain însuşi ar fi tăiat urechea artistului.

Bailey susţine că adevăratul motiv ar fi fost teama lui Van Gogh că viaţa sa avea să se schimbe, după primirea veştii că fratele său se va însura.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: arta pictor
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close