Antena 3 CNN Actualitate Educație Clasă de fitness sau oră de fitness - care este forma corectă?

Clasă de fitness sau oră de fitness - care este forma corectă?

Vă aşteptăm la clasele de aerobic! Puteţi alege clase de fitness! Se spune foarte des aşa în sălile de sport şi în textele de promovare a diverselor tipuri de antrenamente. Rar spune cineva ore de aerobic, lecţii, antrenamente, cursuri.

Clasă de fitness sau oră de fitness - care este forma corectă?
Sursa foto: Antena 3
de Ana Iorga    |    09 Noi 2021   •   10:52

"Clasele de aerobic pot fi alegerea perfectă", citim pe un site.

"Avem clase gândite pentru toate nivelurile".

Clasă acum se foloseşte foarte mult cu sensul din engleză. 

Problema e că în română, clasă se referă la colectivul de elevi sau de cursanţi şi la sală. Adică pot spune: A chiulit toată clasa. SAU Toată clasa a luat 10. Adică toţi elevii. Sau: Sunt două clase care studiază engleza intensiv. Adică în şcoală sunt 2 clase de elevi, două colective, care învaţă engleză intensiv. Sau: E curat în clasă, adică în sala unde se ţin cursurile.

Clasă în română nu înseamnă şi oră, lecţie, curs. E din engleză acest sens nou, care nu a intrat în dicţionarele româneşti.

În engleză, class are şi aceste sensuri: grup de elevi sau studenţi cărora li se predă, apoi lecţie şi curs de instruire.

Nu pot spune în română: Am luat clase de dans sau de franceză. Merg la clase de aerobic. Spun cursuri de dans, ore de franceză, lecţii de franceză, antrenamente, cursuri sau ore de aerobic.

Oxford Dictionary class - grup de elevi sau studenţi cărora li se predă - lecţie - curs de instruire engleză: fitness classes română: ore/cursuri/antrenamente de fitness.

 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga clasa fitness
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close