Antena 3 CNN Actualitate Justiție Înalta Curte reia judecarea în dosarul de luare de mită și spălare de bani al procurorului Emilian Eva

Înalta Curte reia judecarea în dosarul de luare de mită și spălare de bani al procurorului Emilian Eva

Înalta Curte de Casație și Justiție reia judecarea în dosarul de luare de mită și spălare de bani al procurorului Emilian Eva, anunță Grupul de Investigații Politice.

Înalta Curte reia judecarea în dosarul de luare de mită și spălare de bani al procurorului Emilian Eva
Sursa foto: resporteris.ro
de Mia Lungu    |    09 Dec 2022   •   14:08

"Pe 12 decembrie 2022, Înalta Curte va relua judecarea procesului în care procurorul Emilian Eva a fost condamnat pentru corupție. În 2017, Înalta Curte l-a condamnat pe Eva, în primă instanță, la 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și operațiuni financiare incompatibile cu funcția. Atât DNA, cât și Eva au făcut apel împotriva sentinței.", precizează Grupul de Investigații Politice.

Procesul a fost suspendat în octombrie 2018, fiind sesizată, la cererea lui Eva, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Sesizarea se referea la posibilitatea judecătorilor de a lăsa neaplicate deciziile CCR privind compunerea completurilor de 3 și 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. (Deciziile CCR i-ar fi fost favorabile lui Eva)

În 7 noiembrie 2022, CJUE a răspuns sesizării lui Eva reluând practic deciziile anterioare în care a stabilit că judecătorii naționali pot să nu aplice, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale, în cazurile de corupție. În urma deciziei CJUE, Înalta Curte a decis repunerea pe rol și reluarea judecării apelului în dosarul de corupție al lui Eva.

Reamintim că în 25 iunie 2015, locuința și biroul din Iași ale procurorului Emilian Eva, au fost percheziționate de DNA. Procurorul Eva devenise celebru după ce fusese adus în structura centrală a DNA în mai 2007 special pentru a se ocupa de dosarul ICA.

În decembrie 2008, imediat după ce dosarul ICA a fost trimis în instanţă, Eva a fost trimis înapoi la Iaşi. În urma perchezițiilor făcute la Emilian Eva în 2015, poliția judiciară i-a confiscat sute de tablouri (multe dintre ele false).

DNA l-a reținut pe Emilian Eva în iunie 2015 și l-a trimis în judecată în septembrie 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite si fals in declarații. În același dosar au fost trimiși în judecată pentru mărturie mincinoasă Bianca Madalina Eva si Ioan Eva, fiica si respectiv nepotul lui Emilian Eva.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close