Antena 3 CNN Actualitate Locale Explicaţiile specialiştilor după seismul din Oltenia | Mircea Radulian: "Această placă intră în contact cu placa eurasiatică"

Explicaţiile specialiştilor după seismul din Oltenia | Mircea Radulian: "Această placă intră în contact cu placa eurasiatică"

Cutremurul din Gorj este al doilea cel mai puternic din ultimii doi ani şi cel mai mare de până acum produs în această zonă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2023   •   11:30

Cutremurul de ieri seară este al doilea mare seism înregistrat în România, în ultimii doi ani.

Seismul a fost urmat de trei replici de 2.4, 2,8 si de 3.4 pe Richter.

Specialiştii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului spun însă că deocamdată nu sunt date clare dacă aceste seisme au sau nu legătură cu cele produse în Turcia.

Seismologul Mircea Radulian a transmis că "un cutremur în această zonă de peste cinci grade pe scara Richter este foarte rar".

Citeşte şi: Pericol uriaș! Pereții blocurilor au crăpat după cutremurul de ieri, în Târgu Jiu! Oamenilor le este frică să mai stea în locuințe

De asemenea, Mircea Radulian a informat că ultima activitate seismologică de acest gen (5,2 grade pe scara Richter) "a fost acum acum vreo 80 de ani".

"Mișcarea este dirijată în special de mișcare acestei plăci, placa Arabică care împinge înspre nord placa Natoliană aflată  în dreptul Turciei. Această placă intră în contact cu placa eurasiatică. Această placă mare, masivă, care este foarte rigidă și care nu se mișcă, este în România. Este situată în zona plăcii Est-Europene.

Ea practic nu este influențată de această mișcare foarte puternică. Este cea mai puternică mișcare din zonă. Ne pune un semn de întrebare pentru că un cutremur în această zonă de peste cinci grade pe scara Richter este foarte rar.

Ultima a fost acum acum vreo 80 de ani tot de 5,2, deci ar trebui să analizăm dacă este o simplă coincidență. Putem admite și această ipoteză. Putem admite totuși că poate o anumită influență există", a transmis Radulian.

Constantin Ionescu, INFP: "Ar trebui să nu fie nicio legătură"

Directorul INFP, Constantin Ionescu a declarat că a fost cel mai mare de până acum produs în această zonă.

El afirmă că sesimul din Oltenia nu are legătură cu cel din Turcia.

"De obicei ar trebui să nu fie nicio legătură, mai ales că dacă e să ne uităm la felul cum se mișcă plăcile tectonice și faliile din Turcia către Europa sau zona asiatică către Europa ar trebui să nu aibă legătură. Zona aceasta de aicea are legătură cu cutremurele din Croația, din zona Muntenegru, zona Adriacă", a susţinut 

IGSU a publicat mai multe ghiduri cu privire la modul în care ar trebui să ne comportăm înainte, în timpul și după producerea unui seism.

×
Subiecte în articol: Oltenia Mircea Radualian INFP cutremur
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close