Antena 3 CNN Actualitate Boala care ucide un copil la fiecare 2 minute, depistată în România

Boala care ucide un copil la fiecare 2 minute, depistată în România

Un marinar român venit dintr-un stat din Africa Centrală a fost diagnosticat cu malarie. Bărbatul s-a prezentat la Camera de urgență din Constanta în urmă cu trei zile, iar ieri a fost transferat la Victor Babeș, în Capitala.

Boala care ucide un copil la fiecare 2 minute, depistată în România
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    10 Dec 2021   •   10:42

Marinarul diagnosticat cu malarie sosise de curând din Gabon. Acesta s-a prezentat la UPU Constanța în data de 7 decembrie, unde i s-au prelevat analize. 

În cursul zilei de ieri, 9 decembrie, bărbatul a fost transferat la Spitalul clinic "Dr. Victor Babes" din București, deoarece spitalul de Boli Infecțioase din Constanța este închis. 

Ce este malaria

Malaria este o boala infecțioasă des întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire și tratament, malaria poate evolua către deces.

Malaria este determinata de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel, în principal între amurg și zori. Femela țânțarului anofel este de dimensiuni mai mici decât masculul, intrând ușor în încăperi prin plase si crăpături, scrie cdt-babes.ro.

Malaria se manifesta prin febra apărută la șapte zile de la prima posibila expunere sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibila expunere. Orice febra apărută la mai puțin de șapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.

Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree si dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficientei de organ, cum ar fi insuficiența renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenta, comă și deces.

OMS dorește vaccinarea copiilor la scară largă

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat o decizie "istorică" în ceea ce privește vaccinarea copiilor, relatează presa internațională.

Instituția a recomandat imunizarea pe scară largă cu vaccinul anti-malarie a copiilor în Africa sub-sahariană și în alte regiuni în care transmisia maladiei este moderată sau ridicată, notează CNN.

Recomandarea se bazează pe rezultatele obținute în cadrul programului-pilot de vaccinare a copiilor, program aflat în derulare în Ghana, Kenya și Malawi.

Programul a fost lansat în 2019 și a avut drept rezultat vaccinarea a peste 800.000 de copii.

Rezultatele arată că vaccinul, denumit Mosquirix sau RTS,S/AS01, este sigur, rentabil, fiabil de livrat și reduce semnificativ forma severă și letală a bolii cu aproximativ 30%.

"Este un moment istoric. Mult-așteptatul vaccin anti-malarie pentru copii este o realizare revoluționară pentru știință, sănătatea copiilor și controlul maladiei. Utilizarea prioritară a vaccinului în schemele existente pentru prevenirea malariei poate salva mii de vieți tinere în fiecare an", a declarat directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus.

Eficiență de 39% în cazul serului promovat de OMS

Potrivit recomandărilor OMS, vaccinul poate fi utilizat împotriva celei mai letale forme de malarie, cunoscută drept Plasmodium falciparum.

Administrarea recomandată este de patru doze la copiii de cel puțin cinci luni.

Malaria este o parazitoză transmisă prin înțepăturile femelelor de țânțar anofel.

În pofida faptului că poate fi prevenită și că poate fi tratată, boala reprezintă principala afecțiune și cauză a mortalității la copii în Africa sub-sahariană.

OMS: Peste un sfert de milion de copii mor anual din cauza malariei

Potrivit OMS, peste 260.000 de copii cu vârste sub cinci ani mor anual din cauza malariei.

Vaccinul funcționează prin blocarea maturizării și multiplicării parazitului în ficatul bolnavilor, după ce acesta pătrunde în fluxul sanguin și declanșează simptomele bolii.

Rezultatele studiilor clinice arată că vaccinul oferă o protecție de 39% împotriva malariei la nou-născuții cu vârste între 5 și 17 luni.

Cercetări ulterioare au indicat că beneficiile vaccinului se reduc în timp.

Șeful OMS a precizat că "vaccinul este dezvoltat în Africa de cercetători africani". El a mulțumit, totodată, companiei farmaceutice britanice GlaxoSmithKline, care a ajutat în ultimii 30 de ani la dezvoltarea serului, precum și fundației Bill și Melinda Gates, care a finanțat parțial proiectul.

×
Subiecte în articol: malarie România
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close