Antena 3 CNN Actualitate Media Financiarul lansează „Catalogul capitaliştilor români”

Financiarul lansează „Catalogul capitaliştilor români”

Financiarul lansează „Catalogul capitaliştilor români”
07 Dec 2010   •   13:54

Din 8 decembrie, Financiarul lansează „Catalogul capitaliştilor români”, prima analiză referitoare la impozitele şi taxele plătite de oamenii de afaceri români prin intermediul companiilor la care sunt acţionari.
 Catalogul este o radiografie corectă, dar dură, a oamenilor cu bani din România, consideră Gabriela Vranceanu Firea, director general Financiarul.  „Răsfoind „Catalogul Capitaliştilor“ realizat de „Financiarul“ – adevărata oglindă a milionarilor din România - veţi afla că sunt trei categorii de capitalişti: oneşti (foarte puţini): care şi-au plătit integral taxele şi impozitele la stat şi, de asemenea, au contribuit cu zeci de milioane de euro la buget, adică afacerile sunt la lumina zilei, angajările nu sunt fictive şi nici nu-şi exportă capitalul. Apoi sunt capitaliştii indecişi, care trăiesc mai mult din păsuirea statului căruia i-au plătit câte ceva, prin taxe, dar faţă de care sunt şi datori vânduţi. {i cea de-a treia categorie: capitaliştii indolenţi care îşi ţin afacerile în offshoruri sau care pur şi simplu nu vor să onoreze plăţile către stat”, afirmă Gabriela Vranceanu Firea, director general. Financiarul.
Echipa Financiarul a luat ca punct de referinţă anul 2009, pentru care sunt disponibile ultimele date de bilanţ complete, dar au fost luate în considerare şi  plăţile pe anii 2007 şi 2008. „Căutările noastre au fost însă foarte amănunţite şi au presupus studiul datelor incluse în 4.900 de bilanţuri contabile (peste 1.300 de firme româneşti sau cu capital majoritar românesc)”, explică Edward Pastia, redactor-şef Financiarul. Iar demersul jurnaliştilor de la Financiarul a avut rezultate imediate spectaculoase. „Sumele plătite de capitaliştii români la buget tind către un  miliard de euro. |n plus, capitaliştii români au creat locuri de muncă pentru aproape 100.000 de oameni”, afirmă Edward Pastia.
Clasamentul primilor 30 de plătitori la bugetul de stat include nume care nu se regăsesc în vârful „topurilor averilor” realizate în ultimii ani. Primul loc este ocupat de Dorinel Umbrărescu cu peste 40 de milioane de euro „achitaţi” în trei ani către Ministerul Finanţelor şi cel mai mare contributor la bugetul de stat în 2009. Pe locul doi se află familia Voiculescu, care a plătit la buget taxe şi impozite de peste 60 de milioane de euro, în perioada 2007-2009. Ocupanţii primelor două locuri nu au nici un fel de datorii la bugetul de stat. Pe locul trei se situează Gabriel Comănescu, cu plăţi de peste 48 milioane euro la bugetul de stat în ultimii trei ani, dar care ocupă şi locul trei în topul datornicilor, cu peste 10 milioane de euro.
“Catalogul capitaliştilor români” include şi clasamentul primilor 30 de datornici la bugetul de stat. Fraţii Micula şi Ioan Niculaie sunt de departe “câştigătorii” acestei secţiuni, cu peste 60 de milioane de euro datoraţi statului. Catalogul conţine însă multe alte informaţii extrem de interesante, analize şi interviuri.  

Din 8 decembrie, “Catalogul capitaliştilor români” este disponibil la chioşcurile de ziare la preţul de 10 lei şi se distribuie gratuit abonaţilor Financiarul.


×
Subiecte în articol: Financiarul
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close