Bolile care pot evolua ani de zile fără simptome. Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze

de S.T.    |    19 Ian 2018   •   11:55
Bolile care pot evolua ani de zile fără simptome. Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze Foto: pixabay.com

Peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C, iar mai mult de 80% nu şi-au făcut niciodată testul HIV, relevă studiul „Cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei generale cu privire la HIV/SIDA şi hepatită B şi C”, derulat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Potrivit studiului, doar 17,7% dintre români au trecut printr-un screening pentru HIV.

Conform doctorulzilei.ro, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, a declarat că toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să facă analize speciale pentru depistarea hepatitelor B și C și a virusului HIV, care pot evolua ani întregi fără simptome.

„Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri”, a spus medicul.

Parteneri
x close