Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Bolile care pot evolua ani de zile fără simptome. Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze

Bolile care pot evolua ani de zile fără simptome. Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze

Bolile care pot evolua ani de zile fără simptome. Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    19 Ian 2018   •   11:55

Peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C, iar mai mult de 80% nu şi-au făcut niciodată testul HIV, relevă studiul „Cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei generale cu privire la HIV/SIDA şi hepatită B şi C”, derulat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Potrivit studiului, doar 17,7% dintre români au trecut printr-un screening pentru HIV.

Conform doctorulzilei.ro, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, a declarat că toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să facă analize speciale pentru depistarea hepatitelor B și C și a virusului HIV, care pot evolua ani întregi fără simptome.

„Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri”, a spus medicul.

×
Subiecte în articol: boli HIV hepatita virus
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close