Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Motivele pentru care femeile simt mai mult frig decât bărbații. Explicația specialiștilor

Motivele pentru care femeile simt mai mult frig decât bărbații. Explicația specialiștilor

Femeile simt mai mult frig decât bărbații când se apropie iarna. Specialiștii au explicat care sunt motivele.

Motivele pentru care femeile simt mai mult frig decât bărbații. Explicația specialiștilor
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Dec 2023   •   23:37

Temperaturile au început să scadă, iar acest lucru nu este ceva care să ne surprindă, deoarece odată cu luna decembrie vine iarna. În această perioadă există persoane care simt mai mult frigul decât altele, în special femeile.

Întrebarea "De ce femeile simt mai mult frig decât bărbații?" este obiectul unor cercetări de ani de zile. Unul dintre aceste articole, publicat în 1992, susținea că femeile au o temperatură corporală mai ridicată decât bărbații, ceea ce le face să simtă mult mai mult frigul din mediul înconjurător, scrie dcnews.ro.

Rata metabolică este mai mică la femei

Rata metabolică reprezintă cantitatea de energie de care corpul are nevoie pentru a supraviețui. Articolul "Resting metabolic rate is lower in women than in men" a determinat că rata metabolică a femeilor este inferioară celei a bărbaților; de fapt, aceștia au o rată metabolică cu 23% mai mare. Ce înseamnă asta? Înseamnă că metabolismul funcționează mai lent la femei și, din acest motiv, menținerea temperaturii corporale este mai dificilă pentru ele, lucru confirmat și de revizuiri mult mai recente.

Încetinirea metabolismului se accentuează odată cu înaintarea în vârstă. De fapt, un alt articol, "Control central de la temperatura corporal y sus alteraciones: fiebre, hipertermia e hipotermia" (Controlul temperaturii corporale și modificările sale: febră, hipertermie și hipotermie), explică faptul că la persoanele în vârstă "există o scădere a metabolismului bazal, pierdere de masă musculară și tonus vascular, ceea ce conduce la un risc mai mare de hipotermie". Acești factori au o consecință comună: persoanele simt mai accentuat frigul.

Procentul de masă musculară influențează senzația de frig în timpul iernii

Diferite studii au confirmat că masa musculară la femei este mult mai mică decât la bărbați, cu toate că alte articole au relevat că ele obișnuiesc să aibă un procentaj mai mare de grăsime corporală, care se acumulează, de obicei, în șolduri și coapse. Acest aspect ar putea fi benefic pentru a lupta împotriva frigului, în special atunci când masa musculară este redusă. Cu toate acestea, se pare că frigul ajută la accelerarea consumului de grăsimi, ceea ce afectează temperatura corporală.

Așa cum explică specialistul în nutriție Carolina Pérez, "când termometrul [...] scade până la 17 °C, organismul tinde să producă țesut adipos brun, o grăsime benefică care arde energie și glucoză și produce căldura necesară pentru menținerea temperaturii corporale".

De asemenea, această nutriționistă explică faptul că "există pacienți care afirmă că au o senzație mai mare de frig decât media. Această intoleranță la frig poate fi cauzată de lipsa de grăsime corporală". Prin urmare, pierderea de grăsime în timpul iernii și un procent scăzut de masă musculară pot fi combinația perfectă pentru ca femeile să simtă mult mai mult frig, potrivit 20minutos.es

×
Subiecte în articol: femei barbati frig explicatie specialisti
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close