Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Prima comunitate pentru femeile cu fibrom. Premieră europeană în informarea medicală

Prima comunitate pentru femeile cu fibrom. Premieră europeană în informarea medicală

Dr Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, lansează prima platformă complexă din Europa de informare, educare și consiliere medicală și umană pe tema fibromului uterin, care se adresează celor 2 milioane de femei din România care au în prezent diagnostic de fibrom uterin, cea mai frecventă tumoră a sistemului reproductiv feminin la nivel mondial.

Prima comunitate pentru femeile cu fibrom. Premieră europeană în informarea medicală
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mar 2022   •   10:44

Platforma va fi locul de întâlnire și dialog al unei comunități formate din femeile care s-au vindecat, cele care au primit diagnosticul și medicii implicați în tratamentul fibromului uterin, indiferent de specialitate: ginecologi, chirurgi, radiologi intervenționiști, imagiști, medici de familie, specialiști în problemele de fertilitate.

”În România, sunt 2 milioane de femei cu fibrom uterin, 1 milion sunt simptomatice, adică au dureri, sângerări abundente sau infertilitate și își caută sănătatea și o soluție terapeutică acceptabilă.

Jumătate dinte ele acceptă prima opinie primită de la medic fără să-și cunoască alternativele terapeutice. Majoritatea își pierd uterul. Cealaltă jumătate de milion vor să cunoască mai mult, vor să știe ce alternative au și să poată alege. Există cel puțin 3 soluții terapeutice principale (histerectomie, miomectomie și embolizare) și alte 3 terapii secundare (hormonal, ablație, medicină alternativă). Practic nicio pacientă nu primește în cabinetul medical suficiente informații pentru a putea înțelege care dintre cele 6 soluții este cea mai potrivită pentru ea.

Nu există niciun site care să prezinte în mod transparent, corect și complet toate aceste informații. Alegerea multor femei ajunge să fie un joc al norocului, al fricii sau al credinței. Este nevoie să creem ceva pentru toate aceste femei și așa s-a născut fibroid-community.”, explică medicul care a realizat peste 10 000 de intervenții endovasculare prin proceduri minin-invazive, non-chirurgicale de Radiologie Intervențională în România care crede în medicina care are în prim plan pacientul și binele acestuia.

Peste 30% dintre femeile din întreaga lume descoperă că suferă de unul sau mai multe fibroame uterine, iar aproape jumătate dintre acestea sunt la vârstă activă, între 20 și 50 de ani, și au dreptul să aibă acces la o informare corecta și completă și apoi la tratamentul cel mai potrivit pentru prezentul și viitorul lor.

”Fibromul uterin nu este o boală gravă, ea se poate trata ușor și eficient fără să pierzi nimic din corp și din feminitate. În fiecare zi suntem întrebați de ce este atât de greu să fii informat despre alternative. De ce comunicarea cu medicii este atât de dificilă și trunchiată? Și ca răspuns am creat această comunitate.

În prezent, drumul fiecărei femei cu fibrom uterin până la starea ei de sănătate este un labirint complicat plin de întrebări, temeri și suferință. Ieșirea din labirint este uneori greu de găsit și poate să țină de noroc. Comunitatea noastră își dorește să fie un loc deschis, luminos în mijlocul acestui labirint în care fiecare femeie să găsească ușor informațiile de care are nevoie pentru a ieși din labirint mai ușor și mai ales acolo unde își dorește”, declară dr. Rareș Nechifor.

www.fibroid-community.com, prima comunitate din Europa a femeilor cu fibrom uterin, fie că l-au învins sau se luptă cu el încă, își dorește a fi un model de informare, educare și empatie pentru numeroase alte comunități de pacienți cu alte afecțiuni de largă incidență în rândul populației.

×
Subiecte în articol: fibrom Rareș Nechifor
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close