Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sute de mii de români au cerut cardul de sănătate european. Așa sunt în siguranță în vacanță

Sute de mii de români au cerut cardul de sănătate european. Așa sunt în siguranță în vacanță

Ministerul Sănătății a introdus cardul de sănătate european în 2007. Cu ajutorul acestuia, românii care călătoresc într-o țară din Uniunea Europeană pot beneficia de servicii medicale decontate.

Sute de mii de români au cerut cardul de sănătate european. Așa sunt în siguranță în vacanță
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Oct 2022   •   09:49

În primele luni ale acestui an aproape 230 de mii de persoane au solicitat documentul electronic, care asigură gratuit servicii de urgenţă în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Elveţia.

Cardul european de sănătate îl obțineți de la Casa de sănătate din oraşul în care sunteți asigurat.

Solicitarea o puteți face online, pe platforma casei, iar la rubrica numită card european, trebuie doar să încărcați cartea de identitate. Pentru informaţii suplimentare aveţi la dispoziţie site-ul cardeuropean.ro.

”Cardul asigură urgenţele medicale, dar și alte situații cum ar fi dializa ori oxigenoterapia sau nașterea prematură, pot exista şi servicii cu coplată” explică Larisa Mezinu, purtător de cuvânt CNAS, conform Știrile ProTV

Pe baza cardului de sănătate, persoanele pot beneficia de servicii medicale pentru mai multe boli, inclusiv cronice, precum și pentru sarcină sau naștere.

Cum poate fi obținut cardul de sănătate european

Salariații trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă următoarele acte:

  • Cerere de eliberare a cardului de sănătate european;
  • Actul de identitate în original și copie;
  • Adeverință de salariat;

Pensionarii trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă următoarele acte:

  •  Copie decizie de pensionare (pentru situațiile în care nu s-a realizat plata pensiei);
  •  Copie asupra capacității de muncă (cu termenul de revizuire) în cazul pensiilor de invaliditate;
  • Talon pensie din luna anterioară; calitatea de pensionar poate fi dovedită cu o adeverință eliberată de instituția plătitoare a pensiei;

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 - 18 ani, pentru eliberarea cardului de sănătate, dosarul trebuie întocmit de părinți.

Tinerii cu vârsta între 18 - 26 ani, elevi, studenți sau ucenici care nu realizează venituri din muncă și doresc să obțină cardul de sănătate european, trebuie să prezinte următoarele acte:

  • Document valabil din care să rezulte că au calitatea de elev/student, vizat de instituția de învățământ;
  • Pentru absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dovada calității de asigurat se face cu un document valabil din care să rezulte că au absolvit studiile liceale în cursul anului curent.
  •  Declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă sau alte venituri impozabile;

×
Subiecte în articol: sănătate vacanţă
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close