Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cât de rău ne face consumul de alcool. Mare atenție la cantitatea consumată

Cât de rău ne face consumul de alcool. Mare atenție la cantitatea consumată

Mulți apreciem un pahar de vin după cină sau o bere cu prietenii, însă cât de rău de face de fapt alcoolul? Expertul în boli metabolice și nutriție Răzvan Vasilescu a explicat la „Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea” care este pericolul consumului de alcool. Tot acum vedem și cât ne  îngrașă dar și care este cantitatea zilnică recomandată.

Cât de rău ne face consumul de alcool. Mare atenție la cantitatea consumată
de Diana Ionescu    |    17 Iul 2020   •   09:39

Sfatul specialiștilor ar fi ca cei care nu consumă alcool să nu înceapă să bea iar cei care deja consumă să aibă grijă la cantatite! Atunci când ne gândim la alcool ne gândim în primul rând la caloriile pe care le aduce, pentru că nu face parte din elementele nutiționale importante, sunt calorii goale. Un gram de alcool aduce 7 calorii. 

Cât de rău ne face consumul de alcool

- îngrașă
- tulburări ale sistemului nervos
- dependență 
- steatoză hepatică 
- ciroză
- boli cardiovasculare

Cantitatea de alcool acceptată pe zi 

O unitate de alcool însemnă 8 grame de alcool, adică  este cantitatea pe care organismul o poate metaboliza într-o oră. Cantitatea acceptată timp de o săptămână ar fi 14 unități, adică un pahar de vin pe zi. În același timp trebuie să ne gândim la cantitatea de alcool din băutura respectivă. Vinul este în general la 12-15% alcool deci 100 ml de vin are 12 grame de alcool. O sticlă de bere în schimb din start însemnă 25 de grame de alcool, ceea ce ne duce spre 3 unități de alcool. Cam două beri pe săptămână este cantitatea acceptată. 

Alcoolul face rău și într-o cantitate mare dă dependență și aduce nenumărate afecțiuni sau agreavează bolile deja existente. Pentru socializare, o cantitate limitată este permisă dar să nu depășim acestă recomandare. Trebuie să avem grijă și la gustările asociate alcoolului, pentru că și ele aduc calorii. Băuturile dulci aduc calorii în plus, un cocktail poate ajunge la 500-600 de calorii. 

Cine nu ar trebui să consume alcool. Mare atenție dacă vă încadrați în aceste categorii

Copiii și adolescenții nu trebuie să aibă acces la alcool sub nicio formă. Femeile gravide, șoferii profesioniși, muncitorii la înălțime trebuie să evite de asemenea consumul. Alcoolul trebuie evitat acolo unde impactul asupra sistemului nervos central și a capacității de coordonare contează, pentru că o mișcare greșită poate să ducă la un accident grav. De asemenea persoanele vârstnice, cele care au avut un accident vascular și diabeticii trebuie să aibă grijă. 

Opt grame de alcool se elimină într-o oră. Absorția depinde de ce am mâncat și gradul de oboselă. Dacă am consumat alcool, ideal ar fi ca în ziua respectivă să evităm condusul. 

Sfat de Sănătate. Cât de rău ne face consumul de alcool. Care este limita acceptată pe săptămână

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate alcool consum
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close